Historische groei zonnepanelen: 'Gebruik overdag meer stroom'
Zonne-energie

Historische groei zonnepanelen: 'Gebruik overdag meer stroom'

27-01-2023 12:53 Laatste update: 18:12

Vorig jaar was er een 'historische groei' van het aantal zonnepanelen op Nederlandse woningdaken. Het vermogen van de zonnepanelen steeg in sommige provincies met 40 procent. De zonnestroom vraagt veel van de capaciteit van het stroomnet. De netbeheerders roepen mensen daarom op overdag meer stroom te gebruiken.

Dat meldt de branchevereniging Netbeheer Nederland. De salderingsregeling was volgens de netbeheerders de 'belangrijke aanjager' voor de populariteit van zonnepanelen in ons land. Ook is de prijs van de panelen erg gedaald, waardoor de terugverdientijd korter is. De netbeheerders steunen het voorstel voor een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling en vragen de politiek om hier de eerste stap in te zetten.

In Utrecht en Zuid-Holland was de groei aan vermogen van de zonnepanelen in 2022 volgens Stedin het sterkst: ruim 40 procent. In het verzorgingsgebied van Enexis kwamen er vorig jaar zo’n 190.000 zonne-installaties bij, in het werkgebied van Liander waren dat er 153.000 en bij Stedin 107.264.

Capaciteit

"Nergens in Europa vind je zoveel zonnepanelen per inwoner als in Nederland. En dat is goed nieuws, want met die zonnestroom kunnen we onze CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Zonnepanelen vragen echter ook veel capaciteit van ons elektriciteitsnet", zegt Stedin-topman David Peters.

Het stroomnet is volgens Netbeheer Nederland niet ontworpen voor de grote hoeveelheid zonnestroom die nu wordt opgewekt en waarbij het net als 'een grote gratis batterij wordt ingezet'.

Meehelpen piek op te vangen

De netbeheerders roepen consumenten op om te helpen de piek aan zonnestroom in het net op te vangen. "Dat kan door zonnige dagen juist overdag elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten en de elektrische auto op te laden. Dat beperkt de piek en de huishoudelijk apparaten draaien ook nog eens op 100 procent lokale, groene stroom", stelt Netbeheer Nederland. "Wij passen het net aan, maar dat kost tijd en geld. We vragen daarom consumenten op zonnige dagen overdag meer stroom te gebruiken", zegt Peters.

De netbeheerders pleiten ook voor 'prikkels' om de opslag van de zelf opgewekte stroom te stimuleren, zodat deze in de avond door de consument zelf gebruikt kan worden. 

Verzwaring en uitbreiding

Naast zonnepanelen zijn ook laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen erg in trek. Dat leidt ertoe dat de elektriciteitskabel in de straat steeds meer wordt belast. "Wordt de spanning op een kabel te hoog, dan grijpt de omvormer bij de consument thuis in en schakelt deze af waardoor er tijdelijk geen zonnestroom aan het net wordt geleverd", aldus Netbeheer Nederland. 

In het hele land wordt er gewerkt aan de verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Er zijn meer kabels nodig waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. In 2022 legden de netbeheerders 'duizenden kilometers' nieuwe kabels in straten en plaatsen ze honderden nieuwe transformatorhuisjes.

Enexis zegt dat er voor nieuwe, grote zonneprojecten op dit moment 'vrijwel geen ruimte meer vrij is' op zijn netwerk. "Voor zonnepanelen op daken van particulieren houden we capaciteit. Wel kan het voorkomen dat klanten door het sterk gestegen aantal zonnepanelen in hun buurt met spanningsproblemen te maken krijgen."

Elektrisch verwarmen: slim of niet?