'Apple komt volgend jaar met een opvouwbare iPad'
iPad met vouwbaar scherm

'Apple komt volgend jaar met een opvouwbare iPad'

30-01-2023 12:34 Laatste update: 12:34

Apple zou volgend jaar een iPad met een opvouwbaar scherm willen uitbrengen. De nieuwe Apple-tablet zou ook voorzien zijn van een ingebouwd standaardje.

Dat zegt de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo. De vouwbare iPad zou een nieuw ontwerp krijgen. Ook zou het apparaat rechtop zijn te neer te zetten dankzij een ingebouwde standaard van koolstofvezel. Die kickstand wordt volgens Kuo door een Chinese fabrikant gemaakt.

Er gaan al jaren geruchten over de komst van een opvouwbare iPad en een iPhone met een vouwbaar scherm. Ook schermanalist Ross Young en Bloomberg-journalist Mark Gurman zeiden eerder dat Apple werkt aan een opvouwbare iPad. Gurman schreef vorig jaar dat de introductiedatum onzeker was en dat de vouwbare tablet 'later dit decennium' zou verschijnen. 

Telefoonfabrikanten als Samsung en Motorola maken al jaren smartphones met vouwbare schermen. Een opvouwbare iPhone zou ook in ontwikkeling zijn, maar zou pas op zijn vroegst in 2025 verschijnen.

'Volgende nieuwe iPad is de Mini'

Mogelijk komt er dit jaar helemaal geen nieuw model van de iPad op de markt, zegt Kuo. De volgende iPad-upgrade die hij verwacht is een nieuwe iPad Mini, die in het eerste kwartaal van 2024 in massaproductie zou gaan. Volgend jaar zou ook een grote iPad Pro-update op de agenda staan. 

Dit jaar verwacht Kuo dat Apple '10 tot 15 procent' minder iPads zal verkopen. Het nieuwe model met het opvouwbare scherm kan volgens hem de verkoop 'een impuls' geven.

MacBook met touchscreen

Apple werkt volgens Bloomberg ook aan een MacBook met een oled-touchscreen, die er grotendeels hetzelfde uit zou zien als de bestaande Apple-laptops. De eerste MacBooks met touchscreens worden pas vanaf 2025 verwacht. Het project zou zich nog in een vroeg stadium bevinden. 

Apple heeft tot nu toe een duidelijke scheiding tussen de besturingssystemen voor de Mac en de iPad. Op de Mac is alles toegespitst op een muispijltje, de iPad is in de eerste plaats gemaakt voor bediening met de vingers op het scherm. De laatste jaren kruipt iPadOS steeds dichter naar macOS wat betreft functionaliteit. De iPad kan ook met een muis worden bediend en meerdere vensters tegelijk tonen. Bovendien zijn de touch-apps voor de iPad ook te gebruiken op Macs met Apple-chips.

Luister ook: