Geld sturen en betalen via Twitter

'Twitter werkt aan betaalfunctie, eerste stap naar alles-app'

twitter betalingen betalen alles app
31 januari 2023 om 09:42
Laatste update: 31 januari 2023 om 09:45

Twitter wil binnenkort betaalfuncties aan gebruikers gaan aanbieden. Het bedrijf van Elon Musk heeft daarvoor meerdere vergunningen aangevraagd in de VS.

Dat meldt de Financial Times op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen. Twitter heeft volgens eigenaar Elon Musk dringend nieuwe inkomstenstromen nodig, omdat de advertentie-inkomsten sinds zijn overname eind oktober zijn ingestort. 

Musk zei eerder al dat hij van Twitter uiteindelijk een 'alles-app' wil maken: een app die veel verschillende functies combineert, waaronder financiële diensten en bedrijven die producten verkopen. Gebruikers zouden binnenkort via Twitter elkaar geld kunnen sturen of bestellingen kunnen doen, zeggen de bronnen van de krant. Twitter ontvangt dan een kleine commissie over de transacties. 

In een presentatie voor investeerders afgelopen mei zei Musk te verwachten dat Twitter rond 2028 zo’n 1,3 miljard dollar aan inkomsten zou kunnen binnenhalen met de betaaldiensten. 

PayPal

Met de betaalfuncties zou het socialmediabedrijf de concurrentie aangaan met onder meer Apple Pay en PayPal. Onder Amerikanen zijn ook betaalapps als Venmo en Cash App populair, omdat geld overboeken in het land daar ingewikkelder is dan in Europa. 

Musk was eerder al betrokken bij het opzetten van een fintech-bedrijf. In 1999 was hij medeoprichter van X.com, een van de eerste internetbanken, dat later onderdeel werd van PayPal.

Vergunningen nodig

Twitter registreerde zich in november bij het Amerikaanse ministerie van Financiën als betalingsverwerker. Nu is het ook begonnen met het aanvragen van vergunningen die nodig zijn om de betaalfunctie te lanceren. Een volledige vergunning in de VS zou binnen een jaar rond moeten zijn, volgens de bronnen van de FT.

Daarna wil het bedrijf ook internationale vergunningen aanvragen. In augustus vorig jaar richtte Twitter al het dochterbedrijf Twitter Payments op. 

Nog geen cryptomunten

Cryptomunten zouden bij de lancering van de betaalfuncties nog niet door Twitter ondersteund worden, maar dat zou op een later moment toegevoegd kunnen worden.

Al voordat er sprake was van een overname door Musk onderzocht Twitter zelf ook al een mogelijkheid voor gebruikers om fooien en betalingen van hun volgers te ontvangen. Onlangs zei Musk dat Twitter ook overweegt om populaire makers op het platform direct te belonen.

Luister ook: