Fairphone haalt 49 miljoen euro op voor 'ethische' smartphones

Fairphone 4

Nederlandse telefoonmaker

Fairphone haalt 49 miljoen euro op voor 'ethische' smartphones

31-01-2023 12:09 Laatste update: 18:27

Fairphone, de Amsterdamse maker van 'eerlijke' smartphones, heeft een nieuwe investering van 49 miljoen euro gekregen. Het bedrijf wil met het geld 'de groei versnellen' en nog meer duurzame materialen gebruiken.

Van de investering komt 20 miljoen van Invest-NL, de investeringsbank van de overheid. De andere investeerders in deze financieringsronde zijn ABN Amro (17,5 miljoen) en de bestaande aandeelhouder Quadia (6,5 miljoen).

Fairphone wil met zijn 'ethische telefoons' meer bewustwording over eerlijkheid en duurzaamheid in de tech-industrie creëeren. Door de nieuwe investering wil het bedrijf nog meer 'eerlijke' en gerecyclede materialen gaan gebruiken in zijn producten. Daarvoor gaat het zijn programma's voor mijnbouw in Afrika en Zuid-Amerika en programma's voor eerlijke lonen in Azië uitbreiden. Ook wil Fairphone meer investeren in productontwikkeling en het verbeteren van de klantenservice.

Verder wordt een deel van het geld gebruikt om leningen af te lossen en een vertrek van sommige huidige aandeelhouders, waaronder PYMWYMIC en ruim duizend crowdfunders. "Ik wil graag alle aandeelhouders bedanken die ons door de jaren heen hebben gesteund", zegt Fairphone-ceo Eva Gouwens. "We zullen aandacht blijven vragen voor eerlijkere elektronica en de groei van ons bedrijf en onze impact versnellen." 

Fairphone heeft tot nu toe ruim 450.000 smartphones verkocht en heeft 130 medewerkers.

Jarenlang ondersteunen

Fairphone, dat in 2013 werd opgericht, wil andere elektronicafabrikanten bewegen om meer te doen op het gebied van duurzaamheid en eerlijke productie. 

Het Amsterdamse telefoonmerk kwam in het najaar van 2021 met zijn Fairphone 4, die 579 euro kost. Voor elk verkocht exemplaar wordt een smartphone gerecycled.

Fairphone zorgt ook voor een lange software-ondersteuning van zijn telefoons. Zo kreeg de Fairphone 2 zeven jaar na de lancering nog een update. De meeste Android-fabrikanten geven hun smartphones maar tussen drie en vijf jaar lang updates.

Focus op Europa

Over de plannen voor een nieuw toestel kan een woordvoerder niets delen. Het bedrijf bracht de Fairphone 4 alleen in Europa en Taiwan uit. "Op dit moment richten we ons nog voornamelijk op groei in Europa", aldus een woordvoerder. "We weten dat er veel vraag is en we onderzoeken de mogelijkheden om andere markten te betreden, maar dit zal niet in de nabije toekomst gebeuren."