Nieuwe tests met 'drone-snelweg' voor medicijnen en bloed
Medische drones

Nieuwe tests met 'drone-snelweg' voor medicijnen en bloed

14-02-2023 12:13 Laatste update: 12:13

De Luchtverkeersleiding Nederland, ANWB en KPN gaan binnenkort nieuwe proeven doen met het vervoer per drones van medische zaken, zoals medicijnen, bloed en labmonsters.

De eerste proeven met de medische drones vinden in de eerste helft van dit jaar plaats tussen vestigingen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle en Meppel. Op dat traject werden in 2021 ook al droneproeven gedaan. Bij de nieuwe tests gaat het erom hoe de drones veilig door het Nederlandse luchtruim kunnen vliegen. 

Het doel is uiteindelijk om spoedeisend transport van bloed, medicijnen en andere medische goederen 'sneller en goedkoper op de plaats van bestemming te krijgen'.

'Digitale snelweg'

Het gaat om drones die groter zijn en hoger vliegen dan hobbydrones en die ook vleugels hebben. De drones vliegen straks over de digitale corridor, waar ruimte voor ze is gemaakt naast de normale luchtvaart. De drone kan tijdens de vlucht communiceren met een Unmanned Traffic Managementsysteem (UTM), wat de vluchten 'efficiënter en veiliger' moet maken.

"Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen", stellen de partijen.

Ook bij Rotterdam

Later dit jaar worden ook op andere plaatsen in Nederland dronevluchten uitgevoerd, onder meer in de buurt van Rotterdam. "Daarmee wordt ervaring opgedaan in een drukker luchtruim, vanwege de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport." Uiteindelijk moet 'in alle mogelijke omstandigheden' ervaring worden opgedaan.

"In de nabije toekomst zullen steeds meer van dit soort onbemande luchtvaart een plek krijgen naast het andere vliegverkeer", zegt Maartje van der Helm, topvrouw bij de Luchtverkeersleiding Nederland. De ANWB voert de medische dronetransporten uit, de UTM-technologie komt van Altitude Angel en KPN levert de verbindingen en meerdere digitale diensten.

Landelijk dronenetwerk

De ANWB heeft plannen voor een landelijk dronenetwerk, vertelde de organisatie vorig jaar tegen Bright. Volgens een ANWB-directrice kunnen de drones veiliger dan bestaande spoedtransporten worden. "Nu rijdt een auto met blauwe zwaailichten naar een ziekenhuis met twee zakjes bloed, terwijl je dat perfect met een drone kan doen. Dat zou een hoop onveilige verkeerssituaties kunnen voorkomen."

De drones kunnen volgens de ANWB ook bijdragen aan het toegankelijker en efficiënter maken van de gezondheidszorg. Niet elk ziekenhuis heeft een laboratorium om bloed te testen, waardoor sommige patiënten langer in het ziekenhuis moeten blijven in afwachting van resultaten. Als drones labmonsters sneller kunnen afleveren, zouden patiënten eerder een uitslag krijgen. Het dronenetwerk is ook in te zetten om dringende medicatie te leveren.

In meer landen wordt gewerkt aan speciale corridors voor dronevervoer. Ook de Britse regering gaf daar bijvoorbeeld recent groen licht voor.

Dit zijn de regels voor drones: