OVpay: hoe werkt de opvolger van de ov-chipkaart?
Bright Podcast

OVpay: hoe werkt de opvolger van de ov-chipkaart?

16-02-2023 05:00 Laatste update: 07:49

OVpay is de opvolger van de ov-chipkaart en moet ov-reizen makkelijker maken. Binnenkort is het overal in Nederland te gebruiken. Hoe werkt OVpay en wat moet er nog gebeuren? Bright sprak erover met Bas van Weele, programmadirecteur bij OVpay.

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Begin 2021 werd het einde van de ov-chipkaart al voorzichtig aangekondigd, in de tussentijd is OVpay steeds verder uitgerold. Inchecken met je bankpas of telefoon kon al bij steeds meer vervoerders, en sinds twee weken ook bij de NS. Dat is handiger voor veel reizigers. Hoe werkt dit? En wat wordt er straks met OVpay mogelijk? We praten erover met Bas van Weele, programmadirecteur bij OVpay. We stellen hem een aantal prangende vragen, zoals: hoe zit het met de ondersteuning van Apple Pay Express?

Verder in het technieuws: chatbots die in de fout gaan, ophef over de hogere Viaplay-tarieven en onze e-bike-tester David reed op veler verzoek op de Bird Bike: hoe beviel dat?

Luister de Bright Podcast.

Tips uit deze aflevering:

Gadget: Rødecaster Pro II, een mengpaneel speciaal voor podcast-makers. Schuifjes, aansluitingen, mooie ingebouwde audio-bewerking: alles wat je nodig hebt om vlot je podcast op te nemen.

Game: Metroid Prime Remastered voor de Nintendo Switch. Het origineel kwam in 2002 uit voor de GameCube, en Nintendo heeft nu de graphics en de besturing modern gemaakt, en de game blijkt nog steeds ijzersterk. Je speelt Samus Aran, een ruimte-heldin die zoals dat gaat in Metroid al haar wapens en spullen kwijtraakt. Die moet je op een verlaten planeet weer terugvinden, zodat je steeds weer naar nieuwe gebieden kan. Ondertussen kan je alles in je omgeving scannen en dat werkt leuk: je voelt je half wetenschapper, al valt er genoeg te knallen. Maar wel op een slimme manier, want door de scannen leer je je vijand kennen, en krijg je toch een heel verhaal tot je ook al spreek je eigenlijk niemand – alles en iedereen is vijandig. Het prijsje is dan wel weer heel aardig: 40 euro.

Docu: Fire of Love op Disney+. Een docu over het beroemde echtpaar Katia en Maurice Krafft, beide vulkanoloog. Ze hielden van elkaar en van vulkanen. De Kraffts reisden sinds de jaren '60 de wereld rond om onderzoek bij vulkanen te doen, levensgevaarlijk dichtbij lava en uitbarstingen. En zo kwamen ze ook aan hun einde. De docu is gemaakt met hun archiefmateriaal. Als je de Kraffts zelf ziet zijn de beelden schattig en grappig - en als je de vulkanen ziet zijn ze overweldigend, bloedstollend en angstaanjagend.

Review: Hogwarts Legacy, een weinig vernieuwende maar bijzonder complete duik in de wereld van Harry Potter. Niet eerder speelde je zelf zo de hoofdrol: geweldig escapisme – jammer van de werkelijkheid waarin deze game verschijnt.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.