© Bright

samsung galaxy s23 message guard beveiliging sms smartphone
Schild tegen zero-click-aanval

Nieuwe Samsung-functie moet smartphones beter beveiligen

17 februari 2023 om 15:31
Laatste update: 17 februari 2023 om 15:31

Samsung heeft vrijdag een nieuwe beveiligingsfunctie voor zijn smartphones en tablets uitgebracht. De functie Message Guard moet gebruikers beter beschermen tegen zogeheten zero-click-cyberaanvallen. Bij zulke aanvallen wordt ongemerkt malware geïnstalleerd.

Bij zero-click-aanvallen wordt er spyware of andere schadelijke software op het toestel geplaatst zonder dat de gebruiker een handeling hoeft te doen. Slachtoffers merken daardoor vaak niet dat hun apparaat ermee is besmet. Ook laten deze aanvallen weinig sporen achter. Een bekend voorbeeld is de Pegasus-spyware die ongemerkt op telefoons van activisten, politici en journalisten werd geïnstalleerd.

Verdachte bestanden in quarantaine

De nieuwe Message Guard-functie van Samsung plaatst verdachte attachments met afbeeldingen die mogelijk malware kunnen bevatten in quarantaine om te voorkomen dat ze schade aanrichten. Als een Samsung Galaxy-apparaat bijvoorbeeld een sms ontvangt met een plaatje als bijlage, isoleert Message Guard het bestand eerst van de rest van het apparaat. De functie scant de afbeelding voordat deze verder wordt verwerkt, om te voorkomen dat de telefoon of tablet wordt besmet. 

Message Guard hoeft niet door de gebruiker te worden geactiveerd en draait volgens Samsung "grotendeels onzichtbaar op de achtergrond".

Samsung Galaxy-telefoons

Message Guard is vandaag uitgebracht op de nieuwe Galaxy S23-smartphones en wordt later dit jaar uitgerold naar andere Samsung Galaxy-telefoons en -tablets. De functie werkt momenteel bij de berichtenapps Samsung Messages en Messages by Google.

Later komt het ook beschikbaar op andere berichtenapps, maar het is nog niet bekend welke apps dat zijn.

Review Samsung Galaxy S23