De drie beste soundbars van dit moment, in drie prijsklassen

Soundbars zijn er in allerlei soorten en maten, zoals deze JBL met loskoppelbare surroundspeakers.

Bright Stuff

De drie beste soundbars van dit moment, in drie prijsklassen

17-02-2023 16:25 Laatste update: 16:31

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. Dit keer bespreken we soundbars: de simpelste manier om je platte tv een vol geluid te geven. We hebben tips in drie prijsklassen.

Je koopt graag het beste product, logisch. Bij Bright helpen we graag een handje, met onze Bright Stuff-koopgidsen. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons.

Wij baseren die mening op een paar dingen, en bij soundbars letten we zowel op geluid, veelzijdigheid als uitbreidbaarheid. Een soundbar blijft de makkelijkste manier om het fletse geluid van een tv op te krikken naar iets vollers. Hoe vol, krachtig en meeslepend hangt onder meer af van je portemonnee, maar beter geluid hoeft niet per se duur te zijn. Daarom raden we drie soundbars in drie prijsklassen aan, waarbij de onderste twee allebei goed uitbreidbaar zijn.

JBL Bar 1000

Een krachtige en vooral veelzijdige soundbar voor media-veelvraten. De JBL Bar 1000 is de opvolger van de JBL Bar 9.1 en beide modellen hebben een leuke truc. De uiteinden van de soundbar zitten magnetisch vast, en kunnen makkelijk worden losgekoppeld. Dan krijg je twee draadloze achterspeakers, die je bijvoorbeeld op de rand van de bank of een kastje daarachter plaatst. De voordelen van een surround-set, zonder dat je een woonkamer vol speakers hoeft te hebben.

De Bar 1000 ondersteunt alle moderne surround-standaarden, zoals Dolby Atmos en DTS:X. Daarbij komt het geluid niet alleen van voor en achter, maar ook van boven. Deze Bar 1000 kan dat ook, door het geluid met opwaarts gerichte speakers via het plafond naar de luisteraar te kaatsen. Dat werkt verrassend goed, zeker na een eenmalige kalibratie.

De Bar 1000 heeft dankzij een bijgeleverde, forse 10" draadloze subwoofer een totaal vermogen van 880W. Dat levert bij films, series en games een heerlijk vol en helder geluid op, dat de luisteraar inderdaad kan omringen. Standaard is dat geluid wel vrij bassig bij het luisteren van muziek, maar dat is bij te stellen. Die woofer is wel groot, maar overal in de kamer te plaatsen en krachtig genoeg om zelfs van verder weg te voelen.

De Bar 1000 is dankzij de eARC-aansluiting plug & play te installeren. En het is ook een fijne hub, met drie ingebouwde HDMI-poorten voor bijvoorbeeld spelcomputers: handiger dan achter de tv moeten duiken. Ook ondersteunt de soundbar alle draadloze standaarden: AirPlay, Chromecast, Spotify Connect, Bluetooth en meer. Dat geheel is met 1150 euro niet goedkoop, maar de JBL Bar 1000 is wat ons betreft completer en klinkt beter dan veel concurrenten in dezelfde prijsklasse.

De JBL Bar 1000 is er in zwart voor 1150 euro.

De losse speakers hebben een eigen batterij die een hele avond meegaat.

Bose 600

De ideale middenklasser op soundbar-gebied. Niet zo groot als een full-size model zoals de JBL hierboven – die zijn vaak 120 centimeter breed en daarmee gericht op mensen met tv's vanaf 55 inch. Deze Bar 600 is met net geen 70 centimeter breed een stuk minder aanwezig, en daarom ook leuk voor mensen met een kleinere tv.

Vergis je niet: de Bose 600 klinkt alsnog grootser dan je zou vermoeden. Met Bose TrueSpace-technologie scant de soundbar de kamer, om zo ruimtelijker geluid te laten horen. Dan wordt als het ware gesimuleerd dat er speakers zijn die er niet zijn, zodat 5.1-geluid of Dolby Atmos te laten horen. Ook deze Bose 600 weerkaatst met naar boven gerichte speakers geluid vanaf het plafond.

Het verschil tussen ingebouwde speakers in een tv en deze Bose 600 is al dag en nacht. Geluid en muziek klinken voller, zwaarder en ruimtelijker. Niet zo ruimtelijk als uit zo'n dure set als hierboven, maar daar heeft Bose wat op bedacht. De Bar 600 is namelijk uit te breiden, bijvoorbeeld met een compacte subwoofer à 450 euro, en met twee achterspeakers van 400 euro.

Dat maakt de Bose 600 een goede keuze voor wie twijfelt over een volledige surround-set, maar wel een voller tv-geluid wil. Ondersteuning van AirPlay 2, Chromecast, Spotify Connect en Bluetooth maken de Bar 600 helemaal veelzijdig.

De Bose 600 is er in zwart voor 549 euro.

De Bose 600 biedt krachtig, ruimtelijk geluid in een kleine verpakking.

Sonos Ray

De enige soundbar in dit lijstje zonder ondersteuning voor ruimtelijk geluid via Dolby Atmos. Wat de Sonos Ray wel biedt, is stereo-geluid waar geen platte tv aan kan tippen. Vier versterkers sturen twee midwoofers en twee tweeters aan, en dat produceert een lekker vol geluid.

De reden dat we in deze prijsklasse kiezen voor Sonos, is de veelzijzigheid van het Sonos-platform. Want ook deze soundbar is uit te breiden tot een surround-set, maar dan met andere Sonos-speakers. En zulke speakers, zoals de Sonos One of de Symfonisk-speakers van IKEA, zijn over het algemeen veelzijdiger dan de uitbreidingsspeakers van andere soundbars.

Het Sonos-ecosysteem biedt verder ook twee draadloze subwoofers en grotere, veelzijdigere soundbars. Daarmee is deze instapper toekomstbestendig en makkelijker te upgraden dan andere instappers. Daar bovenop krijg je de veelzijdigheid van het Sonos-platform, en doet de soundbar vrolijk mee in de multiroom-audiostreaming van Sonos: dat biedt ondersteuning aan vrijwel elke muziekdienst en standaard.

De Sonos Ray is er vanaf 279 euro in zwart en wit.