Facebook en Instagram vragen ook geld voor blauw vinkje
Nieuw abonnement

Facebook en Instagram vragen ook geld voor blauw vinkje

20-02-2023 07:16 Laatste update: 11:25

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, komt in navolging van Twitter met betaalde abonnementen waarmee gebruikers hun accounts kunnen verifiëren.

Meta-topman Mark Zuckerberg heeft de nieuwe dienst Meta Verified aangekondigd. De abonnementsdienst laat gebruikers hun account verifiëren met een 'overheids-ID', waarna ze een 'blauw vinkje, extra bescherming tegen identiteitsdiefstal en directe toegang tot klantenondersteuning' krijgen.

De abonnementen gaan vanaf 11,99 dollar per maand kosten. Wie zich abonneert via Apple-systeem iOS betaalt 14,99 dollar, doordat Apple 30 procent commissie op betalingen in iOS-apps rekent.

Meta Verified is vooral gericht op influencers en andere contentmakers en moet volgens Zuckerberg de 'authenticiteit en beveiliging' van de diensten vergroten. Het nieuwe abonnement wordt vanaf deze week getest in Australië en Nieuw-Zeeland, waarna 'binnenkort' meer landen volgen.

Twitter, Snapchat en Telegram

Twitter introduceerde eind vorig jaar al een abonnement, Twitter Blue, waarbij gebruikers een blauw vinkje op hun profiel krijgen. Twitter-eigenaar Elon Musk noemde de aankondiging van Meta in een reactie 'onvermijdelijk'.

Twitter Blue kost in de VS acht dollar per maand, maar de prijzen verschillen per land. Het Twitter-abonnement is in 15 landen beschikbaar, maar nog niet in Nederland. Binnenkort moet er volgens Musk ook een duurdere versie van Twitter Blue komen waarbij gebruikers geen advertenties meer zien. De prijs daarvan is nog niet bekend. 

Voor sociale media zijn de abonnementen een manier om minder afhankelijk van advertenties te worden. Snap lanceerde eerder al het abonnement Snapchat Plus en Telegram heeft ook een betaald Premium-abonnement.

Luister ook: