Privacy van voorbijgangers

Tesla past camera's in auto's aan: minder vaak omgeving filmen

22 februari 2023 om 11:09
Laatste update: 22 februari 2023 om 11:54

De beveiligingscamera's in de auto's van Tesla maken voortaan minder beelden van de omgeving. Ook worden de beelden korter bewaard. Tesla deed de aanpassingen na een onderzoek door de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens.

De ingebouwde camera's in Tesla's gaan nu alleen aan als de auto wordt aangeraakt en niet zodra ze een 'verdachte' beweging zien. Deze aanpassingen moeten de privacy van voorbijgangers beschermen, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De toezichthouder deed onderzoek naar Tesla's zogeheten Sentry Mode, die de auto moet beschermen tegen onder andere diefstal en vandalisme. De auto's filmen met vier camera' aan de buitenkant. De AP vond de Sentry Mode een 'ernstige schending van de privacy'.

"Veel op straat geparkeerde Tesla’s filmden dus vaak iedereen die in de buurt van de auto kwam, en bewaarde die beelden ook nog eens heel lang. Als iedere auto dat doet krijg je een situatie dat je nergens meer vrij over straat kunt lopen, zonder bespied te worden", zegt bestuurslid Katja Mur van de Autoriteit. "Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de Tesla kon die beelden terugkijken."

Standaard uit en maar 10 minuten

Voortaan staan de camera's standaard uit. Als iemand de auto aanraakt, krijgt de eigenaar een melding op de smartphone. Dan kunnen de camera's aan worden gezet. Ze slaan dan maximaal 10 minuten aan beelden op.

Als de camera’s beelden opnemen, geeft de auto dit aan op het scherm op het dashboard en geven de koplampen een speciaal lichtsignaal. Zo weten mensen volgens de AP dat ze gefilmd worden. De beelden bleven al alleen in de auto bewaard en is het niet mogelijk om ze te delen met Tesla.

De toezichthouder startte in 2019 met het onderzoek naar Tesla. De fabrikant heeft volgens een AP-woordvoerder sindsdien meerdere aanpassingen in de Sentry Mode gedaan, waarvan de laatste wijzigingen afgelopen oktober via een update werden uitgerold. De aanpassingen gelden in de hele Europese Unie.

Geen straf

Tesla krijgt geen straf opgelegd door de toezichthouder, omdat de auto-eigenaar, en niet de fabrikant, wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden die de auto maakt.

Volgens de AP verkleint Tesla met de aanpassingen ook de kans dat Tesla-rijders de wet overtreden door mensen te filmen. In Duitsland heeft een consumentenorganisatie Tesla vorig jaar aangeklaagd omdat het bedrijf verzweeg dat automobilisten met de camera's de privacywetgeving overtraden.

Getest: Tesla Model Y