Kabinet keert zich tegen EU-heffing op streamingdiensten
Taks op internetverkeer

Kabinet keert zich tegen EU-heffing op streamingdiensten

27-02-2023 10:40 Laatste update: 12:15

Nederland maakt bezwaar tegen een EU-plan voor een heffing voor onlinediensten die veel internetverkeer gebruiken, zoals Netflix en YouTube. Het kabinet vreest dat providers dan 'dubbel kosten in rekening zouden brengen' en dat videodiensten hun prijzen verhogen.

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om bedrijven die verantwoordelijk zijn voor veel internetverkeer, zoals streamingdiensten en sociale media, mee te laten betalen aan de Europese telecomnetwerken. Brussel startte onlangs een consultatie voor een voorstel dat telecomproviders toestaat een extra heffing voor internetverkeer in te voeren.

Europese telecombedrijven pleiten al jaren voor zo'n taks, omdat ze door de opmars van streamingdiensten en video-apps steeds meer internetverkeer moeten verwerken. Volgens de telecomsector is ongeveer de helft van al het Europese internetverkeer toe te schrijven aan zes techreuzen: Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft. 

Kosten doorberekenen

De Nederlandse regering verzet zich tegen het Brusselse plan, omdat het ertoe kan leiden dat providers 'straks dubbel kosten in rekening gaan brengen voor internetverkeer'.

"Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook nog gewoon al abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen", zegt minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Netneutraliteit

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van EZK blijkt ook dat zo'n internettolheffing "niet direct leidt tot extra investeringen in de aanleg of kwaliteit van digitale infrastructuur". De Nederlandse telecomnetwerken behoren al tot de beste van de wereld, bleek vandaag uit een ander onderzoek

Bovendien verbieden EU-regels over 'netneutraliteit' dat telecombedrijven internetverkeer blokkeren, vertragen of apart tariferen. Netneutraliteit houdt in dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen het soort internetverkeer. Hierdoor mogen providers bijvoorbeeld ook geen internetverkeer blokkeren of onnodig beperken. Adriaansens: "Alles bij elkaar genomen is dit niet de juiste weg om de Europese digitaliseringsambities waar te maken."

Kijk ook:

Luister ook: