Chatbots

Snapchat komt met eigen AI-chatbot op basis van ChatGPT

27 februari om 20:08
Laatste update: 27 februari om 22:41

Snapchat komt met een eigen chatbot met kunstmatige intelligentie (AI), die wordt aangedreven door de bekende AI-chatbot ChatGPT. In eerste instantie is de Snapchat-chatbot alleen voor betalende gebruikers beschikbaar.

Snapchat noemt zijn chatbot simpelweg 'My AI'. Voor betalende gebruikers met het Snapchat Plus-abonnement staat de chatbot binnenkort bovenaan in het chat-tab. Snapchat kiest voor de slimme chatbot omdat topman Evan Spiegel vermoedt dat AI snel onderdeel zal worden van het alledaagse leven. "En wij staan als berichtendienst op een goede plek om daarin te voorzien", zegt Spiegel tegen The Verge.

In eerste instantie zal My AI vooral een smartphone-vriendelijke versie van ChatGPT zijn. Die chatbot is vooral gemaakt voor desktop-browsers, en een officiële mobiele app is er nog niet – alleen nepperds. Wel heeft Snapchat de mogelijkheden van My AI bewust wat beperkt, zodat de reacties van de chatbot geen scheldwoorden, geweld of seksueel expliciete content bevatten. Ook politieke meningen blijven achterwege.

Ook geen schoolhulp

De overwegend jonge doelgroep van Snapchat kan bovendien geen schoolwerk laten opknappen door My AI. In de afgelopen maanden bleek al dat middelbare scholieren ChatGPT volop inzetten om hun boekverslagen te laten schrijven. Wie zo'n opdracht geeft aan de Snapchatbot, krijgt een vriendelijke weigering.

Snapchat gebruikt voor My AI de versie 3.5 van GPT, die beter is ingericht op zeer veel aanvragen. Dat is nodig: de gratis versie van ChatGPT is nu regelmatig onbereikbaar omdat het aantal aanvragen zo groot is. ChatGPT geldt dan ook als de snelstgroeiende consumentensoftware ooit.

Luister ook de Bright Podcast: