Betalen voor gratis dienst

Wildgroei aan dubieuze ChatGPT-apps voor Android en iPhone

10 januari 2023 om 17:54
Laatste update: 10 januari 2023 om 17:54

De appwinkels voor Android en de iPhone worden overspoeld door apps die geld vragen voor toegang tot ChatGPT, de spraakmakende AI-chatbot die eigenlijk gratis te gebruiken is.

ChatGPT is een chatbot die dankzij uitgebreide kunstmatige intelligentie (AI) bijna niet van een mens te onderscheiden is. De software kan vragen van gebruikers in natuurlijk taalgebruik beantwoorden en kan teksten schrijven in meerdere genres. Het chatbot-onderdeel van ChatGPT is sinds eind november voor iedereen gratis te gebruiken – het achterliggende taalmodel is gereserveerd voor Microsoft, een grote geldschieter van OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT maakt.

Slaatje uit slaan

Ondanks de gratis beschikbaarheid van ChatGPT proberen sommigen er een slaatje uit te slaan. De Apple App Store en Google Play Store zijn de afgelopen weken overspoeld met allerlei dubieuze ChatGPT-apps, meldt TechCrunch. Die apps hebben namen die doen vermoeden dat het gaat om het officiële ChatGPT, maar willen ondertussen wel geld hebben voor het gebruik.

Hoog in de ranglijsten

De app 'ChatGPT Chat GPT AI With GPT-3' is bijvoorbeeld eerst gratis te downloaden, maar kost daarna 5,99 euro om een week te gebruiken, of 22,99 euro voor een maand. De app heeft veel negatieve recensies gekregen van gebruikers die erop wijzen dat de betaling niets toevoegt: ChatGPT is immers gratis beschikbaar.

Toch is de app erg populair, in veel landen staat de app hoog of zelfs bovenaan in de ranglijsten met populairste apps van het moment. Maar eenmaal gedownload, wil de app ook bij ons niet eens opstarten tot voorbij het laadscherm.

Tal van nep-apps

De maker van die app had ook een versie voor Android, maar die is inmiddels verwijderd. Zowel de Play Store als App Store bevatten echter nog tal van andere, vergelijkbare apps. Een Android-app met de naam ChatGPT bijvoorbeeld, en het logo van de dienst. De app biedt dezelfde toegang tot ChatGPT als een mobiele browser, maar plaatst daar wel advertenties bij. De app is inmiddels meer dan 100.000 keer gedownload.

AI-apps voor selfies ook populair

De populariteit van dit soort dubieuze ChatGPT-apps volgt op een vergelijkbare stroom AI-apps voor fotobewerking. Die kwam in december, na het succes van de app Lensa AI. Die app maakt met kunstmatige intelligentie automatisch allerlei kunstzinnige versies van een geüploade selfie. Ook meerdere van die populaire apps bleken bij nader inzien niet te doen wat ze beloofden, maar liftten gewoon mee op de hype.

Zo maak je creaties met AI:

Luister ook de Bright Podcast:

<iframe allow="autoplay *; encrypted-media *; fullscreen *; clipboard-write" frameBorder="0" height="175" style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;background:transparent" sandbox="allow-forms allow-popups allow-same-origin allow-scripts allow-storage-access-by-user-activation allow-top-navigation-by-user-activation"></iframe>