Tak van Amerikaanse politiedienst slachtoffer van 'enorme' hack
Cybercrime

Amerikaanse politiedienst gehackt: gevoelige data gelekt

28 februari 2023 om 08:49
Laatste update: 28 februari 2023 om 08:55

De Amerikaanse federale politiedienst US Marshals Service is getroffen door een 'enorme' hack. Bij de aanval met ransomware zijn gegevens van verdachten en medewerkers buitgemaakt.

Het gaat om een 'enorm incident', zegt een woordvoerder van de United States Marshals Service (USMS) tegen NBC News. "Het getroffen systeem bevat gevoelige informatie voor wetshandhaving, waaronder aangiften van juridische procedures, administratieve informatie en persoonlijk identificeerbare informatie over verdachten, derden en bepaalde medewerkers."

Net als bijvoorbeeld de FBI is de Marshals Service een federale politiedienst. Marshals arresteren verdachten en nemen onder andere bezittingen van criminelen in beslag. 

De cyberaanval vond plaats op 17 februari. Het getroffen systeem is losgekoppeld van het netwerk en er is een onderzoek ingesteld.

'Getuigen lopen geen gevaar'

Vaak eisen cybercriminelen na een aanval met ransomware losgeld, waarna slachtoffers de gegijzelde bestanden terug kunnen krijgen. Het is nog niet duidelijk of dat nu ook het geval is. 

De hack had volgens een bron van NBC News 'geen betrekking op de database van het programma voor getuigenbescherming'. Er zouden geen (kroon)getuigen gevaar lopen door de hack.