© Meta

meta bril vr ar virtual augmented reality
Bril bedienen via horloge

'Meta werkt aan meerdere slimme brillen, waaronder AR-bril'

1 maart 2023 om 14:55
Laatste update: 1 maart 2023 om 16:33

Facebook-moederbedrijf Meta werkt aan meerdere nieuwe brillen voor virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Er is sprake van een bril die wordt bediend via een zenuw-armband en een volledige AR-bril.

Meta onthulde de langetermijnplannen over slimme brillen tijdens een interne vergadering, die naar The Verge is uitgelekt. Er is onder meer sprake van de derde generatie Ray-Ban Stories, de slimme bril die Meta ontwikkelt samen met het brillenmerk. Die bril zou een schermpje bevatten waarop gebruikers binnenkomende berichten zien, en een camera om onder meer QR-codes mee te scannen.

Naast die bril wordt een horloge met een 'neurale interface' ontwikkeld. Daarbij zou het horlogebandje via de pols de handbewegingen van de gebruiker kunnen aflezen, zodat zij op termijn zelfs in de lucht kunnen typen op een virtueel toetsenbord.

'Echte' AR-bril in 2027

Meta zou inmiddels ook al acht jaar werken aan een volledige AR-bril. In de versie van Meta zou het gaan om een bril met transparante glazen waardoor de virtuele avatars van andere gebruikers in de echte wereld te zien zijn.

Meta-topman Mark Zuckerberg zou van die bril zijn eigen 'iPhone-moment' verwachten. Dat verwijst naar de onthulling van de eerste iPhone, waarmee Apple de mobiele industrie in één klap totaal veranderde. Zuckerberg denkt met zijn bril vergelijkbaar goud in handen te hebben, en investeert daarom vele miljarden in de ontwikkeling van brillen voor de metaverse, gedeelde virtuele werelden.

Luister ook de Bright Podcast:

Nieuwe VR-brillen op kortere termijn

Er zouden ook nog drie nieuwe VR-brillen verschijnen, op kortere termijn. Zo wordt binnenkort de Meta Quest 3 verwacht, de VR-bril die losstaand gebruikt kan worden. Vooral de tracking zou zijn verbeterd: dat is de technologie waardoor de bril de omgeving ziet en doorgeeft aan de gebruiker. Dat zou nu zo nauwkeurig kunnen, dat gebruikers veilig en zonder ongelukken met de bril op door hun eigen huis kunnen lopen, koffie kunnen zetten en weer verder kunnen werken.

Ook is er nog een bril in ontwikkeling met de codenaam Ventura, een goedkopere VR-bril voor een breder publiek.

Apple zou in juni ook zijn eerste slimme bril willen presenteren.

PlayStation VR 2: de eerste VR-bril die we kunnen aanraden