© The Information

'Apple stelt onthulling eerste mixed reality-bril uit tot juni'
Apple-bril

'Apple stelt onthulling eerste mixed reality-bril uit tot juni'

16-02-2023 09:33 Laatste update: 09:33

Apple zou de onthulling van zijn eerste mixed reality-bril hebben verplaatst van april naar juni. De bril zou nu voor het eerst getoond worden tijdens het ontwikkelaarscongres WWDC.

Er zouden nog wat kleine problemen zijn met zowel de hardware als software van de Apple-bril, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Apple zou de bril al vaker hebben uitgesteld, en het introductiemoment stond volgens de laatste geruchten gepland voor april. Nu schuift dat door naar juni, als ook de jaarlijkse Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC plaatsvindt.

De mixed reality-bril zou met zijn verwachte hoge prijs en mogelijkheden ook vooral gericht zijn op ontwikkelaars. Bloomberg noemt nog steeds een eerder genoemde prijs van 3000 dollar. Het zou de bedoeling zijn om appmakers te interesseren in de bril, zodat zij er allerlei nieuwe toepassingen en apps voor kunnen ontwikkelen. Dat zou deze bril en een mogelijke opvolger aantrekkelijker moeten maken voor een groter publiek.

Knijpbediening en snelle chip

De eerste Apple-bril zou virtual reality en augmented reality combineren. Gebruikers zouden zowel VR-toepassingen kunnen gebruiken, maar ook via camera's op de bril hun omgeving kunnen zien (AR). Die beelden zouden dan aangevuld kunnen worden met virtuele objecten en informatie. Eerder werd al gemeld dat de daadwerkelijke verkoop van de bril zou zijn uitgesteld tot de tweede helft van dit jaar.

De Apple-bril zou onder meer via knijpbediening bestuurd kunnen worden. De bril zou draaien op een Apple M2-chip die ook in MacBooks zit, en voorzien zijn van een externe batterij.

WWDC vooral gericht op software

Tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC onthult Apple traditiegetrouw altijd nieuwe versies van zijn systemen: iOS, macOS, iPadOS, watchOS en tvOS. Voor de bril zou daar nu het systeem xrOS bij komen – XR staat voor 'extended reality': uitgebreide werkelijkheid. Apple onthulde vaker nieuwe hardware tijdens WWDC, vooral van het type dat op professionele gebruikers is gericht.

Luister ook de Bright Podcast: