Duurtest Tesla Model Y: hoe zit het met de lange afstanden?
Bright Duurtest Week 3

Duurtest Tesla Model Y: hoe zit het met de lange afstanden?

10-03-2023 08:00 Laatste update: 08:00

Bright-autotester Rutger rijdt een maand in de Tesla Model Y, die recent in prijs is verlaagd. Kun je er gemakkelijk mee op vakantie?

Rutger Middendorp test sinds 2010 auto's voor Bright. Volg ook ons YouTube-kanaal.

Laadpaalfiles, langs de kant van de weg staan met een lege accu, uren in het ongure centrum van een spookdorp staan laden - het is de schrik van menig Telegraaf-lezer die elektrisch gaat rijden. Zelfs KPMG waarschuwde voor laadpaalfiles bij de wintersport, dat is immers de specialiteit van accountants. Roland Tameling maakte er een leuke video over:


In deze video wordt helder dat het wel meevalt met de laadfiles en dat Tesla een serieus voordeel heeft met zijn eigen Superchargers. Want behalve de laadpalen van aanbieders als Ionity en Fastned kun je die Superchargers óók gebruiken en je auto weet precies hoeveel er vrij zijn en kan de route dus langs lege Superchargers leiden.

Tesla heeft in een aantal landen, waaronder Nederland, zijn Superchargers inmiddels ook beschikbaar gesteld voor niet-Tesla’s, maar die maken daar minder gebruik van. Logische verklaringen daarvoor zijn dat je alleen kunt laden en betalen via de Tesla-app, en dus niet met de laadpas van de baas. Ook zullen de navigatiesystemen van andere merken je niet naar een Tesla-lader sturen. Voorlopig blijft het dus ook bij de Tesla Supercharger rustig. Twee jaar geleden ging er een video rond van een lange file bij een Supercharger. Die heeft nogal wat teweeg gebracht, terwijl er op die zwarte zaterdag bij slechts twee van de meer dan 500 superchargestations een rij stond. 

Gek genoeg kun je in de Tesla-app niet je route plannen. Onhandig als je tijdens je lunch bij een Raststätte even wilt kijken hoe de rest van de reis er uit zal zien. Tijdens onze reizen met Tesla’s, onder andere naar Zweden en Zwitserland, hebben we nog nooit bij een Supercharger hoeven wachten. We raden je alleen aan om niet tegelijk met al je landgenoten op pad te gaan.  

Volgende week lees je de conclusies over de Tesla Model Y.

Rutger Middendorp test auto's voor Bright. Volg ook het Bright-kanaal.

Komt de betaalbare Tesla eraan?