Acht van de tien best verkochte smartphones zijn iPhones
iPhone populair onder jongeren

Acht van de tien best verkochte smartphones zijn iPhones

08-03-2023 12:01 Laatste update: 12:35

De iPhone blijft in populariteit groeien. Afgelopen jaar was de iPhone goed voor acht van de tien plekken in de top tien van best verkochte smartphones.

Dat blijkt uit onderzoek van marktanalist Counterpoint Research. De iPhone 13 was vorig jaar wereldwijd de best verkochte smartphone, goed voor 28 procent van alle verkochte smartphones in 2022, en goed voor 5 procent van het totale aantal verkochte smartphones.

Dure Max-versie populair

De iPhone 13 wordt gevolgd door de 13 Pro Max, goed voor 2,6 procent van alle verkochte toestellen. Daarna komt de iPhone 14 Pro Max, goed voor 1,7 procent van alle toestellen die in 2022 zijn verkocht.

De top 10 bevat verder de iPhone 12, 14 en SE en de 13 Pro en 14 Pro, bij elkaar goed voor 28 procent van alle verkochte smartphones wereldwijd.

Samsung A13

De enige toestellen in de top tien zijn de Samsung Galaxy A13 en A03, die tussen 150 en 200 euro kosten.

Het meest opvallende toestel in de top vijf is de iPhone 14 Pro Max. Die telefoon verscheen pas tegen het laatste kwartaal van 2022, en het is voor het eerst dat de duurste Max-variant van een iPhone beter verkocht dan het Pro-model. De iPhone 14 Pro Max was de best verkochte smartphone in september, oktober en november vorig jaar.

iPhones in trek onder Gen Z

De groei in de populariteit van de iPhones valt wellicht te verklaren met ander onderzoek. 'Generatie Z' – de huidige tieners en twintigers – geeft steeds meer de voorkeur aan de iPhone, meldde The Wall Street Journal onlangs. Die trend is zichtbaar van Europa tot Azië. Jonge gebruikers verkiezen het ontwerp van de iPhone, de camera's en unieke functies zoals AirDrop, die het delen van foto's en bestanden makkelijker maken.

Zelfs in Zuid-Korea, thuisland van Apple-rivaal Samsung, groeit de populariteit van de iPhone. Zo'n 52 procent van de Zuid-Koreanen tussen de 18 en 29 jaar had vorig jaar een iPhone. In 2022 was dat nog maar 44 procent. In diezelfde tijd bleef het aandeel van Samsung nagenoeg gelijk. Wereldwijd is Samsung in totale aantallen nog wel 's werelds grootste smartphone-leverancier. De lucratieve bovenlaag lijkt echter steeds meer naar Apple te neigen.

Nieuwe, gele iPhone

Over de iPhone gesproken: Apple heeft vandaag een nieuwe kleuroptie aan de iPhone 14 en 14 Plus toegevoegd. De toestellen zijn er nu ook in het geel, naast de bestaande kleuren blauw, paars, zwart, zilver en rood.

Luister ook de Bright Podcast: