Smartphones

Telefoonverkoop weer gedaald: nipte voorsprong Samsung op Apple

19 april 2023 om 19:11
Laatste update: 19 april 2023 om 19:11

In het eerste kwartaal zijn er opnieuw minder smartphones verkocht: 12 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De telefoonmarkt is daarmee voor het vijfde kwartaal op rij gekrompen. Samsung haalde Apple weer in, maar het scheelde niet veel.

Samsung wist in het afgelopen kwartaal weer marktleider te worden met een marktaandeel van 22 procent. Dat was net iets meer dan Apple, dat 21 procent van de markt in handen heeft, meldt marktonderzoeker Canalys.

Door de populariteit van de iPhone 14 Pro is het gat tussen Apple en Samsung volgens Canalys relatief klein, terwijl Samsung in de eerste kwartalen van het jaar vaak een grotere voorsprong heeft op zijn grote concurrent. In februari bracht Samsung de Galaxy S23-smartphones op de markt. Vorig jaar gaf de lancering van de S22-lijn Samsung in het eerste kwartaal nog een voorsprong van zes procentpunten op Apple. 

Marktaandeel Xiaomi slinkt

Het Chinese Xiaomi blijft de nummer drie, maar leverde wel wat marktaandeel in: van 13 procent naar 11 procent. De Chinese rivalen Oppo en Vivo handhaven zich op de vierde en vijfde plaats, met marktaandelen van respectievelijk 10 en 8 procent. Oppo en Vivo moeten het volgens Canalys vooral hebben van China en andere Aziatische landen.

Zwakke vraag in low-end segment

De telefoonbranche heeft nog altijd veel last van de economische situatie in veel landen, zegt Canalys-analist Sanyam Chaurasia. Ook het aanbieden van stevige kortingen hielpen de verkoop de afgelopen maanden maar weinig. “Ondanks prijsverlagingen en zware promoties bleef de consumentenvraag zwak, vooral in het low-end segment, als gevolg van de hoge inflatie”, aldus Chaurasia.

Consumenten blijven door de inflatie de aanschaf van nieuwe gadgets massaal uitstellen. Dat is ook te zien bij de historisch slechte verkoopcijfers van computers. Fabrikanten en leveranciers houden volgens Canalys uit voorzorg minder voorraden aan door de blijvende zwakke vraag van consumenten.

Tekenen van herstel

Volgens Canalys-analist Toby Zhu zijn er wel voorzichtig 'tekenen' te zien dat de verkoopdaling begint af te zwakken. Opvouwbare smartphones zijn een categorie waar dit jaar nog wel een flinke groei wordt voorspeld. Zhu: "Maar het is nog te vroeg om het herstel van de algehele consumentenvraag te voorspellen."

Kijk ook: eindelijk een opvolger voor BlackBerry?

Luister ook onze podcast: