De 5 beste premium smartphones van dit moment (en de beste koop)
Bright Stuff

De 5 beste premium smartphones van dit moment (en de beste koop)

12-03-2023 06:17 Laatste update: 10:07

Met onze Bright Stuff-koopgids helpen we je graag aan het beste product van het moment. In dit overzicht: de beste premium smartphones, met één beste koop.

Je koopt graag het beste product, logisch. 'Beste' is natuurlijk een mening, in dit geval die van ons. Met Bright Stuff baseren we die mening op een paar dingen. Op het gebied van dure telefoons kijken we naar een aantal zaken, zoals het scherm, de camera's, de update-belofte van de fabrikant en het design. Op basis van die eisen kunnen we deze smartphones aanbevelen in de categorie boven de 750 euro.

Google Pixel 7 Pro (beste koop)

De Google Pixel 7 Pro is wat ons betreft de beste koop van het moment als het gaat om premium smartphones – als je geen iPhone wil tenminste. De Pixel 7 Pro was voor zijn oorspronkelijke prijs van 899 euro namelijk al een behoorlijke uitdager, maar inmiddels is daar nog eens honderd euro vanaf. Voor dat geld koop je wel een telefoon die concurreert met een prijsklasse hoger: telefoons van ruim boven de duizend euro.

Zeker de uitstekende cameraprestaties overtuigen: de Pixel 7 Pro bevat de nieuwste versie van kunstmatige intelligentie die foto's scherper, beter belicht en ronduit mooier maakt – en dat met de beste camerasensoren en lenzen tot nu toe in een Pixel-telefoon. Dat levert foto's op die er soms on-smartphone goed uitzien. Indrukwekkende portretfoto's met overtuigende kunstmatige scherptediepte, prachtige foto's in het donker. Maar vooral de kunstmatige zoom werkt indrukwekkend.

De 48-megapixel telefotocamera heeft een 5x optische zoom, maar dankzij AI kan de telefoon toch 10x inzoomen. Bijkomend voordeel van deze Pixel tegenover praktisch elke concurrent: Google voegt nog weleens nieuwe camerafuncties toe in latere updates. Concurrenten houden zulke software-verbeteringen vaak achter de hand voor toekomstige telefoons.

Sowieso staat de Pixel vooraan als het gaat om updates en heeft de telefoon de meest pure, fraaie versie van Android. En het 6,7-inch 120Hz 1440p oled-scherm en de eigen Google Tensor G2-chip maken dat het toestel rap voelt en oogt. Grootste nadeel: het toestel is behoorlijk glad, dus bijvoorbeeld een hoesje is een must.

De Google Pixel 7 Pro is er in groen, wit en zwart, voor 799 euro.

OnePlus 11

OnePlus heeft weer een aantrekkelijke telefoon gemaakt met deze 11. Een toestel met 6,7 inch oled-scherm met 2K-resolutie, 120Hz-verversing en ondersteuning voor Dolby Vision en HDR 10+. De telefoon draait op nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Gen 2. Er zijn versies met 8 of 16GB werkgeheugen, en de telefoon heeft een batterij met een capaciteit van 5000mAh. Met de bijgeleverde SuperVOOC-lader van 100W kan het toestel binnen 25 minuten van 0 naar 100 procent worden geladen – bij veel concurrenten duurt dat 2 uur.

De OnePlus 11 heeft een 50-megapixelcamera met een sensor van 1/1,56 inch. Die hoofdcamera is voorzien van optische beeldstabilisatie. Verder is er een 48-megapixel ultragroothoekcamera met een blikveld van 115 graden. De telecamera heeft 32 megapixels, en is in samenwerking met cameramerk Hasselblad ingesteld. Vooral de kleurkalibratie is fraai, al ontlopen de foto's van deze OnePlus 11 die van vergelijkbaar geprijsde telefoons niet echt.

Onze favoriete knop zit gelukkig weer op de OnePlus 11: een schuifje aan de zijkant, waarmee je de telefoon op stil, niet stil en een tussenmodus zet. Dat is handig, en gek genoeg een zeldzaamheid onder Android-telefoons. Zo weet je zonder te kijken op de tast of je telefoon wel netjes stil blijft.

Nadelen zijn er ook: geen draadloos laden en de telefoon is niet waterdicht. Spatwaterdicht wel, maar tegenwoordig zijn zelfs veel goedkopere telefoons bestand tegen een flinke regenbui of een val in het toilet.

De OnePlus 11 is er in zwart en groen en is te koop vanaf 809 euro.

Apple iPhone 14 Pro

Het lijkt een inkopper: 'de beste iPhone is de duurste'. Daar komen we hier onderaan nog op terug, maar de iPhone 14 Pro staat hier met een reden. Het is de iPhone met de allerbeste camera's van het moment: dit is de eerste iPhone met een sensor van meer dan 12 megapixels. Vier keer zoveel om precies te zijn. De 48 megapixels worden gebruikt om 12-megapixelfoto's te maken, maar dan met meer informatie over wat er te zien is. Foto's zijn onder alle omstandigheden daarom scherper, beter belicht, kleur- en contrastrijker.

En Apple doet ook wat unieks met de 48-megapixelsensor. Er is een vierde, 'digitale lens' toegevoegd. Daarbij wordt een uitsnede gemaakt van het reguliere 1x-zoomkader van de primaire camera, om zo een 2x-zoomfoto te bereiken. Dat kader is in de praktijk erg prettig, omdat het lijkt op dat van traditionele compactcamera's. Zeker voor portret- en straatfotografie is deze 'lens' een prettige toevoeging, die het wel op zijn mooist doet bij goede belichting.

Het scherm van de iPhone 14 Pro heeft een nieuw soort uitsnede: het Dynamic Island. Die maakt het 'schermgat' functioneel door er allerlei informatie op te laten zien. Bijvoorbeeld welke muziek er speelt, of hoe lang je Uber nog op zich laat wachten. Het scherm zelf is voor het eerst always-on. En ook de chip is vooruitstrevend: alleen de 14 Pro-modellen hebben de nieuwste Apple A16 Bionic-chip met 16 miljard transistors, 1 miljard meer dan de A15. Dat maakt het toestel zeer toekomstbestendig, en altijd een jaartje meer dan elke andere iPhone die je nu kan kopen.

Wat die chips betreft: de iPhone 14 heeft dus dezelfde A15-chip als de iPhone 13. Daarom raden we die aan voor mensen die de vele camerafuncties van de Pro niet hoeven. De iPhone 13 kost immers 800 euro, een 14 is 100 euro duurder. Wie die 100 euro wel betaalt, krijgt íets meer camera en accuduur. Oh, en bij Apple is de iPhone mini uit de gratie, maar ook dat is een goede keus: de 13 mini is er nu vanaf 722 euro.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn er in zilver, zwart, goud en paars, en kosten respectievelijk 1184 en 1307 euro.

De iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn er in zwart, wit, roze, rood, groen en blauw en kosten respectievelijk 800 en 722 euro.

Asus Zenfone 9

De meest populaire smartphones zijn nu gemiddeld 6,1 inch groot. Zeker in dit premium-segment met snellere, mooiere telefoons is dat formaat gemiddeld groot. Dat vindt de meerderheid kennelijk fijn, maar wij willen ook een aanrader voor de minderheid. Dat is deze Zenfone 9. Met 5,9 inch is de Zenfone geen iPhone Mini, maar hij is echt wel een slag kleiner dan bijvoorbeeld de Galaxy S23 of de Nothing Phone (1).

Met een breedte van 6,81 centimeter en een hoogte van 14,6 centimeter is de Zenfone 9 absoluut handzaam. En dat doet de telefoon zonder iets op te geven. Het 5,9 inch scherm is uitstekend: amoled, 120Hz, full-hd en met een prima piekhelderheid van 1100 nits. En ook de chip is dik in orde: de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

De camera's van de Zenfone 9 vallen op door hun formaat. Gelukkig zitten de grote cirkels er niet alleen voor de show, erachter zit een 12 megapixel ultragroothoekcamera en een 50 megapixel gestabiliseerde hoofdcamera met een soort gimbal-stabilisatie, met als resultaat bovengemiddeld soepele beelden. Ook de foto's van de Zenfone 9 ogen prima, vrij contrastrijk en fraai – maar net niet zo fraai als de duurste telefoons van het moment.

De Zenfone 9 heeft echter nog een aantal fraaie, eigenzinnige dingen. De powerknop met vingerscanner bijvoorbeeld: die is multifunctioneel. Je kan zelf instellen welke app of handeling start bij een dubbele of lange druk op die knop. En veeg je er langs naar beneden, dan trek je het berichtenscherm naar beneden. Verder is het Android-uiterlijk van deze telefoon vrijwel standaard, inmiddels een uitzondering op de markt.

De Asus Zenfone 9 is er in zwart, wit, blauw en rood en is er vanaf 794 euro.

Asus Zenfone 9

Samsung Galaxy S23 Ultra

De duurste niet-opvouwbare telefoon uit de stal van Samsung is er voor wie opstaat en naar bed gaat met een smartphone. Van ons geen oordeel: voor veel mensen is de smartphone het middelpunt, en dit middelpunt schiet in de roos. Hij is snel: geen eigen Samsung-chip meer, maar ook in Nederland de rappe Snapdragon 8 Gen 2-chip.

Het een loei van een scherm: 6,8 inch, met een hoge resolutie van 1440x3088 pixels en een bijzonder felle piekhelderheid van 1750 nits. Dat betekent dat HDR-video's er zelfs bij veel licht nog steeds extra contrastrijk uitzien. De naam Ultra slaat deels op dat scherm, maar misschien nog wel meer op de camera's. Daar gaat Samsung echt weer tot het hoogst haalbare.

De camera heeft 200 megapixels. Geen typefout: 200, waar veel smartphones op 12 tot 20 zitten. Die 200 megapixels kun je eventueel allemaal zelf gebruiken voor een hele grote foto waar je erg ver op kan inzoomen. Maar ze zijn er eigenlijk voor wat anders: om mooiere foto's te maken onder slechte omstandigheden. Al die pixels 'zien' meer, en dus zijn foto's vaker scherper, kleurrijker en mooier. Sowieso zien foto's van Samsung er standaard fraai uit: wat warmer en zachter dan de vaak scherpe foto's van iPhones.

De S23 Ultra heeft ook een wat eigenzinniger ontwerp dan de reguliere S23-modellen. Een platter scherm, platte boven- en onderkant maar afgeronde randen. En natuurlijk dat pennetje – de Ultra-lijn blijft de spirituele opvolger van de Note-lijn. Je kan met die S Pen tekenen, het gebruiken als afstandsbediening – of je laat het zitten en denkt er nooit over na.

De Samsung Galaxy S23 Ultra is er in zwart, wit, paars en groen en is er vanaf 1339 euro.

Luister ook: