Drones van Google-bedrijf kunnen in 2024 'miljoenen' bezorgingen doen

Bezorgdrone van Google-zuster Wing.

'Bezorgdrones zijn goedkoper'

Drones van Google-bedrijf kunnen in 2024 'miljoenen' bezorgingen doen

09-03-2023 16:41 Laatste update: 16:45

Google-zusterbedrijf Wing denkt volgend jaar 'miljoenen' pakketjes met bezorgdrones af te kunnen leveren. Na proeven in Australië en Ierland worden de bezorgdrones binnenkort in meer landen getest.

Wing heeft vandaag plannen voor grote dronebezorgnetwerken bekendgemaakt. De drones moeten de aflevering van lichte pakketjes goedkoper en efficiënter maken. "We verwachten dat ons systeem medio 2024 in staat zal zijn om miljoenen leveringen voor miljoenen consumenten te verwerken, tegen lagere kosten per levering dan het vervoer van kleine pakketten over land", aldus Wing.

In meer landen testen

Wing, dat net als Google onderdeel is van moederbedrijf Alphabet, test de dronebezorgingen al langer in de buurt van Logan in Australië. Daar bezorgt het tot wel duizend pakketten per dag met de drones. Ook is er een proef gaande met de bezorgdrones in een voorstad van het Ierse Dublin.

Wing wil later dit jaar op 'nieuwe locaties over de hele wereld' gaan testen. Zo zijn er volgens de BBC gesprekken over drone-leveringen in het Verenigd Koninkrijk. Om welke andere landen het gaat, is niet bekend.

De Wing-drones bezorgen volgens ceo Adam Woodworth tot nu toe 'vooral veel boodschappen, maaltijden en koffie'. Wing brengt nog geen extra kosten in rekening voor bezorging per drone, maar dat zal op een later moment wel gaan gebeuren.

Amazon-drones

Een grote concurrent is Amazon, dat ook al jaren aan bezorgdrones werkt. Maar de webwinkelreus heeft er tot nu toe weinig succes mee.

Oplaadpads en autoloaders

Wing denkt dat zijn drones efficiënter gaan werken doordat er veel verschillende locaties zijn in plaats van één centraal distributiecentrum. Zo wil het bedrijf zich ook sneller kunnen aanpassen aan pieken in de vraag in bepaalde gebieden. 

Het dronenetwerk bestaat uit een groot aantal pads, waar de drones opstijgen en landen en hun accu’s opladen. Daarnaast zijn er zogeheten autoloaders. Leveranciers laten daar hun pakketten achter, waarna drones ze later kunnen oppikken om ze te bezorgen. Medewerkers hangen de pakjes bij de autoloader aan een haak en de drones zweven erboven om ze op te hijsen.

De werking van het dronenetwerk lijkt straks op hoe taxi-apps als Uber werken, zegt Woordworth. "Je bestelling wordt verwerkt door de dichtstbijzijnde drone. We hebben een vloeiende beweging van drones en middelen in een gebied." 

Wing-personeel houdt meerdere bezorgdrones tegelijk op afstand in de gaten. Volgens Woodworth gaan toezichthouders in meerdere landen deze manier van werken toestaan. 

Een probleem: lawaai 

Een van de problemen is het geluid dat bezorgdrones maken. Inwoners van de testgebieden in zowel Australië als Ierland hebben eerder in media hun beklag gedaan over geluidsoverlast door de Wing-drones. 

Het bedrijf zegt veel werk te hebben verricht om de drone 'zo stil mogelijk te maken'. Ook zou het systeem van Wing nu zo geprogrammeerd zijn dat er wordt voorkomen dat de drones te vaak dezelfde route volgen. Ze vliegen daardoor niet steeds over dezelfde huizen.

Kijk ook: nieuwe bezorgdrone van Amazon

Luister ook: