porsche airstream caravan elektrische auto ev glamping
Samenwerking met Airstream

Porsche toont luxe caravan die geschikt is voor elektrische auto's

10 maart om 14:38
Laatste update: 10 maart om 14:38

Porsche heeft in samenwerking met Airstream een concept onthuld van een luxe caravan die geschikt is om door een elektrische auto te worden getrokken. Ook past de caravan in een normale garage.

De conceptcaravan genaamd Airstream Studio is extra aerodynamisch gemaakt, zodat hij makkelijk door een elektrische auto is voort te trekken, zonder dat die EV heel vaak aan de lader hoeft. Dat is onder andere te zien aan de afgeknotte vorm van de achterkant, die tijdens het rijden lucht afvoert. Ook is de onderkant helemaal vlak en door het gebruik van carbon en aluminium is de Airstream Studio erg licht. De airco is ook in de caravan geïntegreerd, en niet op het dak geplaatst, om er zoveel mogelijk één geheel van te maken.

Airstream zegt dat elektrische auto's onder zijn klanten relatief populair zijn en dat het bedrijf daarom een caravan ontwikkelt die minder gevolgen voor de actieradius van een stekkerauto heeft.

De 4,9 meter lange Airstream Studio heeft zitplaatsen die zijn om te vormen tot een eetruimte of tot een groot bed. Achterin is een kitchenette met gootsteen, kookplaat, tv en kastjes.

In gewone garage passen

Het dak kan worden verhoogd en in die stand is ook een luifel uit te schuiven over de deuropening. Aan de achterkant is een klep en een luik te openen, waardoor er een tweezitsbankje ontstaat. 

De caravan is met een automatische vering te verlagen zodat hij in een standaard garage met een opening van 2,1 meter past. Dat zorgt er volgens Airstream voor dat meer mensen in de toekomst zo'n type caravan zouden kunnen bezitten, doordat ze hem niet op een andere locatie hoeven te stallen.

Productieversie

Porsche en Airstream hebben hun concept onthuld tijdens de techbeurs SXSW in Texas. Of de bedrijven verder gaan met ontwikkelen voor een productieversie, is nog niet duidelijk, maar een topman van Airstream sluit het zeker niet uit. "We zijn tijdens dit proces echt verliefd geworden op dit ding en we proberen uit te zoeken hoe we het kunnen produceren", aldus ceo Bob Wheeler tegen Car and Drive.

De samenwerking tussen de twee bedrijven is een 'innovatie-oefening' voor de 'producten voor morgen', zegt een woordvoerder van de caravanmaker tegen de Britse krant Daily Mail. "Mogelijk komen sommige elementen en innovaties van dit concept terug in toekomstige modellen."

Elektrische caravan Lightship

Op de SXSW-beurs maakte ook een andere innovatieve caravan zijn debuut: de Amerikaanse startup Lightship onthulde het prototype van zijn Lightship L1. Die caravan heeft een eigen elektrische aandrijving, zodat de actieradius van een elektrische auto die hem voorttrekt niet minder zou worden. De elektrische caravan moet eind 2024 op de markt komen.

Luister ook: