instagram te veel video's te weinig foto's nieuwe balans tiktok
Concurrentiestrijd met TikTok

Instagram geeft toe: 'We hebben video's te veel opgedrongen'

25 januari 2023 om 09:55
Laatste update: 25 januari 2023 om 10:06

Instagram-topman Adam Mosseri heeft toegegeven dat het platform video's afgelopen jaar te veel heeft opgedrongen aan zijn gebruikers, ten koste van foto's.

Instagram heeft de afgelopen jaren steeds meer de nadruk op video gelegd, terwijl het platform ooit begon met alleen maar foto's. Instagram-topman Mosseri beloofde ruim een jaar geleden om in 2022 nog meer op video in te zetten, mede uit angst voor de opkomst van TikTok. Er volgde een storm van kritiek. Instagram hield eerst zijn poot stijf, om vervolgens toch iets terug te krabbelen.

Nu geeft Mosseri toe: "We hebben ons in 2022 overdreven op video's gericht en die teveel gepusht, zodat je veel te veel video's zag en niet genoeg foto's."

Mosseri deed de uitspraken op zijn Instagram Story, die The Verge volledig heeft uitgeschreven. De topman doet wekelijks een vraaggesprek met gebruikers, die nu benieuwd waren hoe Mosseri terugkijkt op vorig jaar.

"Er zijn zeker een aantal fotografen kwaad geweest. Ik wil duidelijk zijn: hoewel we meer naar video neigen, waarderen we foto's nog steeds. Foto's zullen altijd een onderdeel van Instagram zijn", aldus Mosseri.

Nieuwe balans gezocht

"We hebben sindsdien een nieuwe balans gevonden", stelt Mosseri. Dat die balans werkt, zou Instagram zien aan comments en likes: die zijn nu weer grofweg gelijk verdeeld tussen foto's en video's. "Foto's zullen altijd een een belangrijk deel zijn van wat wij doen. En er zullen altijd mensen zijn die dol zijn op foto's op Instagram en elders. Daar wil ik heel duidelijk over zijn", aldus Mosseri.

De topman belooft verder actie te ondernemen tegen spam en bots op Instagram. "Vooral nep-commentaren baren mij zorgen, dat is iets dat we actief onderzoeken en hopelijk gedurende het jaar verbeteren." Ook wordt gekeken naar nep-likes van spambots.

Niet storen-modus

Instagram kondigde eerder deze week nog nieuwe functies aan, zoals Quiet Mode. Dat is een niet storen-modus speciaal voor Instagram, zodat gebruikers geen enkele notificaties ontvangen gedurende tijden zie zij zelf instellen. Ook wordt het makkelijker om in één keer meerdere berichten aan te merken die gebruikers liever niet willen zien op de Explore-pagina.

Luister ook de Bright Podcast: