Schermeiland

Realme doet Dynamic Island van Apple na in nieuwe telefoon

 Realme kopieert Dynamic Island van Apple in nieuwe telefoon
10 maart 2023 om 16:18
Laatste update: 10 maart 2023 om 17:08

De Chinese fabrikant Realme doet in een nieuwe Android-smartphone het bekende pilvormige schermeiland van de iPhone 14 Pro's na. Het gaat om een goedkoop toestel dat binnenkort ook in Europa verschijnt.

Apple introduceerde vorig jaar in de iPhone 14 Pro en Pro Max aan de bovenkant van het scherm het Dynamic Island: een pilvormig schermeiland als opvolger van de scherminkeping, de notch.

Het Dynamic Island is een dunne, zwarte ovaal die eigenlijk bestaat uit twee stukjes: een rond gat voor de selfiecamera en een ovaal gat voor Face ID en andere sensoren. Het oled-scherm ertussen en eromheen verandert de inkeping in een dynamisch element op het scherm. Apple gebruikt de balk als een plek om onder meer notificaties en systeemmeldingen te tonen.

Budget-smartphone

Realme brengt nu als eerste Android-fabrikant een soortgelijk concept uit in een nieuwe smartphone. De nieuwe Realme C55 is een betaalbare smartphone die deze week in Indonesië is gelanceerd. 

Realme noemt zijn virtuele schermeiland de 'Mini Capsule'. Die neemt de ruimte rondom de selfiecamera over zodra er meldingen, de oplaadstatus en andere informatie getoond moet worden. De Mini Capsule is slechts een onderdeel van de software. Realme wil er later meer functies aan toevoegen, zoals het tonen van een stappenteller en het mobiele dataverbruik. 

Het toestel is voorzien van Android 13 en komt volgens de Europese Realme-topman Francis Wong binnenkort ook in Europa op de markt. De Realme C55 heeft een 6,7 inch 90 Hz-lcd-scherm en een MediaTek Helio G88-chip. De prijs ligt rond de 200 euro.

Android-app DynamicSpot

Gebruikers van Android-telefoons kunnen via de app DynamicSpot ook het scherm van hun toestel voorzien van een virtuele pilvormige inkeping, die lijkt op Apple's Dynamic Island. Daarop kunnen onder meer notificaties en systeemmeldingen verschijnen.

Gebruikers die daar op klikken, openen dan de desbetreffende app. Als ze de DynamicSpot wat langer ingedrukt houden, wordt de zone groter en krijgen ze meer details te zien, of bijvoorbeeld knoppen voor het afspelen of pauzeren van muziek.

iPhone 15

Alle iPhone 15-versies die dit najaar verschijnen zouden volgens geruchten een scherm met het Dynamic Island krijgen. De gewone iPhone 14 en de 14 Plus hebben nu nog wel de oude notch. 

De notch, die Apple introduceerde in de iPhone X in 2017, werd in de jaren daarna door meerdere fabrikanten van Android-telefoons gekopieerd.

Luister ook: