© Lucasfilm

Disney toont 'echte' lightsaber en robotkonijn op rolschaatsen

Obi-Wan Kenobi met een lightsaber.

'Emoties oproepen'

Disney toont 'echte' lightsaber en robotkonijn op rolschaatsen

13-03-2023 14:51 Laatste update: 14:52

Disney heeft twee innovaties laten zien die bij gasten van zijn attractieparken emoties moeten oproepen. Het gaat om een robotkonijn dat zelfstandig kan rolschaatsen en een lightsaber die net als in Star Wars in en uit kan schuiven.

Disney kondigde de 'echte' lightsaber in 2021 al aan. Het gaat om een handvat waaruit een lichtgevend lemmet omhoogschuift, net zoals in de Star Wars-films. Het zwaard was tot nu toe alleen maar te zien voor gasten van het exclusieve Star Wars-hotel bij het Amerikaanse Disney World. Afgelopen weekend toonde Disney het zwaard voor het eerst buiten zijn eigen park, op het podium tijdens het festival SXSW in Texas.

Disney-topman Josh D’Amaro vertelde over de kunst en technologie achter de verhaalvertelling in de Disney-parken. Daar hoort volgens D’Amaro veel eigen onderzoek en ontwikkeling bij. Het resultaat spreekt volgens hem voor zich. Het publiek is hoorbaar onder de indruk als hij het lichtzwaard in- en uitschuift. "Ik heb de coolste baan in ter wereld", aldus D’Amaro. "Ik heb een echt lichtzwaard vast."

Een soort high-tech rolmaat

De lightsaber van Disney is in wezen niet meer dan een soort rolmaat met een lichtstrip er aan vast. Toch kostte het Disney veel werk om dat idee onder te brengen in een behuizing die er ook echt uitziet als het handvat van een lightsaber. "Dit was een zwaar project, het was niet makkelijk", zei Disney Parks-topvrouw Leslie Evans. "Maar het was het waard, omdat het zo echt voelt alsof je in de film zit."

Eerder werd al duidelijk dat Disney het realistisch ogende lichtzwaard niet zal gaan verkopen. Gasten van het park mogen het zelfs niet eens aanraken. Het wordt gebruikt tijdens shows, door acteurs die een Jedi spelen. Wanneer die daarna gaan zwaardvechten, wordt het realistische lichtzwaard ongemerkt omgeruild voor een ordinair model dat tegen een stootje kan.

Konijn op rolschaatsen

Disney toonde tijdens SXSW ook het prototype van een robotkonijn, vormgegeven in de stijl van de Disneyfilm Zootopia. De robot klimt zelfstandig uit een grote kist, buitelt daarbij over zichzelf en staat dan op. Het konijn heeft skeelers aan haar voeten en kan daar zelfstandig op rijden terwijl ze met haar armen de balans zoekt.

Daarna kan de robot zelfs tijdens het rolschaatsen een koprol maken, om daarna met kinderlijke bewegingen weer overeind te krabbelen. "Dit is onze nieuwste versie van een robot die een emotionele connectie met de gast kan maken", zegt onderzoeker Morgan Pope van Disney. Onder meer menselijke bewegingen zouden daarvoor moeten zorgen.

Disney past al robots toe in zijn parken, onder andere in de vorm van een Spider-Man-robot die een levensgevaarlijke salto maakt.

Een kijkje bij Disney's droneshow:

Luister ook: