'TikTok denkt aan afsplitsen van Chinees moederbedrijf'
Zorgen over data naar China

'TikTok denkt aan afsplitsen van Chinees moederbedrijf'

15-03-2023 08:19 Laatste update: 19:05

De leiding van TikTok overweegt zich af te scheiden van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Zo'n stap zou de zorgen in westerse landen over de veiligheidsrisico's rond de Chinese app weg kunnen nemen.

Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen binnen het bedrijf. In de VS dreigt een verbod op de populaire video-app. Politici en veiligheidsexperts vrezen dat gevoelige gegevens van miljoenen Amerikaanse gebruikers via TikTok in handen van de Chinese overheid komen.

TikTok ondergaat momenteel in de VS een nationale veiligheidsbeoordeling door het Comité voor Buitenlandse Investeringen (Cfius). Het comité onderzoekt welke maatregelen TikTok kan nemen om de zorgen weg te nemen. Een van de plannen is om het Amerikaanse techbedrijf Oracle de Amerikaanse gebruikersgegevens van TikTok te laten beheren. Ook wordt een door de VS goedgekeurde raad van toezicht voorgesteld.

Verkoop of beursgang

Als het Cfius dat plan afwijst, overweegt TikTok een afsplitsing van Bytedance, schrijft Bloomberg. De app kan dan verkocht worden aan een ander bedrijf of een beursgang maken. De Chinese regering moet daar wel eerst zijn goedkeuring voor geven.

TikTok-topman Shou Chew is opgeroepen om komende week voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te getuigen over onder andere het privacybeleid van de app en de vermeende banden van het bedrijf met de Chinese Communistische Partij. 

Sjeik koopt belang

Ook werd vandaag bekend dat het AI-bedrijf G42 uit Abu Dhabi een belang in Bytedance heeft genomen van ruim 100 miljoen dollar (93 miljoen euro). Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op 220 miljard dollar, terwijl Bytedance volgens Bloomberg twee jaar geleden nog op tussen 300 en 400 miljard gewaardeerd werd. G42 valt onder sjeik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, die ook de nationale veiligheidsadviseur is van de Verenigde Arabische Emiraten.

Onder vuur

TikTok ligt al lange tijd om meerdere redenen onder vuur. Zo hadden Chinese TikTok-medewerkers toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Dat terwijl sommige Chinese medewerkers banden hebben met Chinese staatsmedia. Ook zouden data van journalisten zijn gebruikt om lekken in het bedrijf op te sporen.

Meerdere landen hebben het gebruik van TikTok door ambtenaren verboden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil ook dat er voor rijksambtenaren een TikTok-verbod op werktelefoons komt.

Strengere regels in EU

De Europese Commissie heeft TikTok gewaarschuwd dat het zich later dit jaar aan nieuwe strengere EU-regels moet houden. Doet het bedrijf dat niet, dan kan de app in de EU verboden worden

EU-commissaris Thierry Breton noemde TikTok na een overleg met TikTok recent 'wolf in schaapskleren'. Volgens Breton schiet de app onder meer tekort bij de aanpak van cyberpesten, desinformatie en schadelijke filmpjes over eetstoornissen. Ook vindt Breton het 'onaanvaardbaar' dat de vaak jonge TikTok-gebruikers 'schadelijke en soms zelfs levensgevaarlijke' video's te zien krijgen.

 De Ierse privacywaakhond doet daarnaast nog onderzoek naar het doorsturen van data van TikTok-gebruikers naar China. De app heeft in de Europese Unie meer dan 125 miljoen maandelijks actieve gebruikers. 

Luister ook: