nepnieuws sander van der linden bright podcast
Bright Podcast

Tegengif voor nepnieuws: 'Er is nog hoop'

15 maart 2023 om 22:23
Laatste update: 16 maart 2023 om 09:06

Hoe voorkomen we dat steeds meer mensen in online nepnieuws trappen? We vragen het aan hoogleraar sociale psychologie Sander van der Linden. Hij adviseert grote techbedrijven als Google en Meta over de bestrijding van nepnieuws en schreef er een nieuw boek over.

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Over het bestrijden van online nepnieuws praten we in deze Bright Podcast met hoogleraar sociale psychologie Sander van der Linden. Hij adviseert grote techbedrijven als Google en Meta, en schreef over de aanpak van online desinformatie het nieuwe boek 'Immuun voor nepnieuws'.

Van der Linden is professor aan de Universiteit van Cambridge en doet onderzoek naar nepnieuws. Ook maakte hij er de game Bad News over. Volgens Van der Linden zijn er tactieken en technieken die ervoor zorgen dat mensen minder snel in nepnieuws trappen.

Verder in het technieuws deze week: de nieuwe AI-tools van Google en een rel rond de camerasoftware van Samsung.

Luister de Bright Podcast.

Tips uit deze aflevering:

Docu: Der Fall des Angry German Kid over de Duitser Norman Kochanowski, ook bekend als Angry German Kid, die 17 jaar geleden als puber wereldwijd viral ging met een video. Daarin gaat hij compleet door het linkt omdat een game op zijn computer niet opstart. De video werd talloze miljoenen keren bekeken, mede omdat sommige mensen dachten dat het echt was. Maar het was geacteerd. In de jaren erna had Kochanowski heel veel last van zijn online beroemdheid. Hoe liep het met hem af?

Video: Onze review van de ThinkPhone, de opvolger van de Blackberry als zakelijke smartphone.

Podcast: The Talk Show van blogger John Gruber. De nieuwste aflevering is bijzonder: Gruber praat met Jason Kottke, een blogger die nu al 25 jaar actief is. Ze praten over de evolutie van internet, nieuws, bloggen en nog veel meer – een bijzonder gesprek.

Podcast: De Top Alles Podcast van onze collega Rutger Middendorp. Samen met filosoof Sanne ten Wolde en Johannes Peetsma, beter bekend als zijn alter ego Tiktok Tammo maakt Rutger een ranglijst van alles. Elke aflevering wat anders: exen, huisdieren, vrienden en meer. Het nieuwe seizoen begint donderdag.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.