Satellietinternet Starlink heeft nu 'wereldwijd' abonnement

Een Starlink-ontvanger op Antarctica

Overal online?

Satellietinternet Starlink heeft nu 'wereldwijd' abonnement

16-03-2023 11:23 Laatste update: 11:22

Ruimtevaartbedrijf SpaceX biedt klanten van de satelliet-internetdienst Starlink voortaan 'wereldwijde' roaming aan. Ze kunnen daarmee online in alle 50 landen waar Starlink actief is, maar het maandabonnement is erg prijzig.

"Starlink biedt nu een wereldwijde roaming-optie voor klanten die naar locaties reizen waar geen of onbetrouwbaar internet is", meldt SpaceX. De nieuwe dienst lijkt gericht op digital nomads: mensen die overal ter wereld kunnen werken. Het Roam-abonnement is te gebruiken op alle plekken waar Starlink beschikbaar is en kost maar liefst 230 euro per maand. De 'regionale' versie van de dienst kost 105 euro per maand en werkt alleen op hetzelfde continent. Het abonnement is wel maandelijks opzegbaar. 

Sinds mei 2021 is Starlink ook in Nederland beschikbaar. Inmiddels is de satellietinternetdienst actief in 50 landen, waaronder de hele EU, de VS, Canada, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, meerdere Zuid-Amerikaanse landen en twee Afrikaanse landen. Het satellietinternet voor thuisgebruik kost overigens 85 euro per maand.

Duizenden satellieten

SpaceX heeft al ruim 3500 Starlink-satellieten gelanceerd en wil er de komende jaren nog duizenden in een baan om de aarde brengen. Recent kreeg het bedrijf van de Amerikaanse toezichthouder FCC goedkeuring om nog eens 7500 nieuwe satellieten te lanceren.

Campers, schepen en vliegtuigen

Gebruikers van het nieuwe Roam-abonnement moeten ook een ontvanger kopen van 450 euro. Die werkt overigens niet bij gebruik in bewegende voertuigen. Daarvoor heeft Starlink een andere speciale terminal, die wel geschikt is om bijvoorbeeld op rijdende campers te gebruiken. Die kost 2500 dollar, maar is nog niet overal beschikbaar. Starlink Roam werkt alleen op het land. Voor gebruik op zee is er een speciaal abonnement dat veel duurder is: 5000 dollar per maand.

SpaceX gaat Starlink ook aanbieden in vliegtuigen. Zo komt de internetdienst binnenkort beschikbaar op vluchten van en naar Hawaii.

Getest: satelliet-internet Starlink