© Starlink

Musk mag satellietinternet aanbieden in auto's, schepen en vliegtuigen

Een Starlink-schotelantenne

Starlink

Musk mag satellietinternet aanbieden in auto's, schepen en vliegtuigen

01-07-2022 06:56 Laatste update: 06:59

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft toestemming gekregen om de internetdienst Starlink aan te bieden in bewegende voertuigen, zoals auto's, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen.

Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FCC bekendgemaakt

SpaceX heeft tot nu toe zo'n 2500 satellieten in een baan rond de aarde gebracht om internet te kunnen aanbieden. Het bedrijf heeft al toestemming van de Amerikaanse autoriteiten om 12 duizend satellieten te lanceren.

Starlink is een alternatief voor internet via kabel of glasvezel, maar is momenteel nog een stuk duurder. Starlink is sinds vorig jaar ook beschikbaar in Nederland.

Vliegmaatschappijen

Wereldwijd zou Starlink bijna half miljoen abonnees hebben, die schotelantennes gemonteerd op gebouwen gebruiken. Volgens SpaceX zou het gebruik van de dienst door vrachtwagens, boten en vliegtuigen op eenzelfde manier werken, maar zouden wel extra sensoren moeten worden bevestigd.

SpaceX praat ook met meerdere luchtvaartmaatschappijen over het aanbieden van Starlink-internet aan boord van vliegtuigen. Het bedrijf heeft hierover al deals gesloten met Hawaiian Airlines en JSX.

Concurrenten maakten bezwaar

De FCC zegt dat het ook verzoeken had gekregen van andere partijen om de nieuwe SpaceX-dienst te weigeren of uit te stellen. Die kwamen onder meer van Viasat, Dish Network en RS Access. Viasat maakte bezwaar tegen Starlink omdat de grote hoeveelheid satellieten die om de aarde worden gebracht het risico op botsingen in de ruimte vergroot. Dish en RS Access zijn verwikkeld in een geschil met SpaceX over het gebruik van de frequenties.

Oekraïne

Eerder dit jaar stuurden SpaceX en de Amerikaanse overheid enkele duizenden Starlink-ontvangers naar Oekraïne. Daar vormde het satelliet-internet na de Russische invasie een belangrijke manier om mensen in door Rusland bezette gebieden online te houden.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski was de inzet van Starlink in het land 'zeer effectief'. Hij zei Elon Musk 'erg dankbaar' te zijn.

Starlink getest: