Twitter haalt oude, onbetaalde blauwe vinkjes weg op 1 april
Grap of niet?

Twitter haalt oude, onbetaalde blauwe vinkjes weg op 1 april

24-03-2023 08:35 Laatste update: 08:35

Twitter belooft de oude blauwe vinkjes per 1 april te verwijderen. Voorheen werden die vinkjes toegekend aan onder meer bedrijven, beroemdheden., en journalisten. Nu kan iedereen zo'n vinkje kopen.

Voordat Twitter door Elon Musk werd overgenomen, werden de blauwe vinkjes toegekend zodat gebruikers makkelijk het verschil konden zien tussen echte en nep-accounts van populaire accounts. Musk besloot meer vinkjes te verzinnen: grijs voor politici, geel voor bedrijven en blauw voor iedereen die daar 8 euro per maand voor wil betalen.

De eerder toegekende blauwe vinkjes worden per 1 april teruggetrokken, belooft Twitter nu. Gebruikers die toch een vinkje willen, moeten daar voortaan voor gaan betalen. Het vinkje is dan echter geen betrouwbaar bewijs van echtheid meer, maar simpelweg een aanduiding dat de gebruiker abonnee is van Twitter Blue. Sinds begin deze maand is dat abonnement ook in Nederland beschikbaar.

1 aprilgrap?

Het is ook mogelijk dat het gaat om een 1 aprilgrap, gezien de datum van de wijziging. Elon Musk heeft er echter een handje van om bepaalde cijfers en letters aan te grijpen die hij grappig vindt. Zo spellen de typenummers van de vier Tesla-modellen samen 'S3XY'. Navraag bij de persafdeling van Twitter is niet mogelijk: die is wegbezuinigd. Een poging tot navraag levert zoals door Musk beloofd de volgende reactie op:"?".

Bedrijven die hun account van nep willen onderscheiden, kunnen zich voortaan aanmelden via een nieuw formulier. Zij krijgen dan een geel vinkje en onderscheidende vierkante profielafbeelding. Op termijn lijkt Twitter ook daar geld aan te willen verdienen. Twitter zou een prijs van 1000 dollar per maand overwegen.

Luister ook de Bright Podcast: