'Disney schrapt plannen rond metaverse'
VR-wereld

'Disney schrapt plannen rond metaverse'

28-03-2023 07:59 Laatste update: 12:21

Walt Disney lijkt af te zien van zijn plannen rond de metaverse, een gedeelde virtuele 3D-wereld waarin mensen met elkaar kunnen afspreken.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Ze zeggen dat het team dat zich met de metaverse bezighield door het bedrijf is opgedoekt. De circa vijftig banen werden geschrapt vanwege een grote reorganisatie bij Walt Disney waarbij in totaal zo’n 7000 werknemers hun baan verliezen.

Het metaverseteam werd een jaar geleden opgericht door voormalig topman van het bedrijf Bob Chapek. Hij wilde met de metaverse "een volledig nieuw paradigma creëren voor hoe het publiek onze verhalen ervaart en ermee omgaat". Ook zijn opvolger Robert Iger leek daarin mee te gaan.

Disney+

De plannen van Walt Disney met de metaverse waren weinig concreet. Wel wilde het bedrijf de technologie toepassen in bijvoorbeeld zijn attractieparken.

Ook lag er een plan voor het integreren van data van Disney-consumenten over meerdere platforms, waaronder streamingdienst Disney+, webshops en andere Disney-apps. Maar ook dat laatste plan is opgegeven, zeggen de bronnen van de Amerikaanse krant.

Meta en Apple

Facebook-moederbedrijf Meta investeerde de afgelopen jaren miljarden in een toekomstvisie rond de metaverse, dat oprichter Zuckerberg ziet als de opvolger van het huidige internet. Tot nu toe zijn de resultaten niet erg overtuigend en een deel van het personeel ziet niets in de plannen.

De eerste metaverse van Meta is Horizon Worlds, waarin gebruikers virtuele omgevingen bouwen om met elkaar samen te komen en als avatars te communiceren. Daarmee is Horizon Worlds enigszins vergelijkbaar met Minecraft en Roblox, maar dan voor een oudere doelgroep en met veel minder gebruikers. 

Apple-ceo Tim Cook was in een interview met Bright vorig jaar ook kritisch over het concept van de metaverse. "Ik weet echt niet zeker of de gemiddelde persoon je kan vertellen wat de metaverse is", aldus Cook. 

Getest: Sony PlayStation VR2

Luister ook: