Netflix gooit roer om: veel minder films, maar wel betere
Streamingstrijd

Netflix gooit roer om: veel minder films, maar wel betere

31-03-2023 11:49 Laatste update: 15:35

Netflix bracht de laatste twee jaar wekelijks minstens één nieuwe film uit, maar de filmtak van het streamingbedrijf gaat nu op de schop. Het devies: minder kwantiteit, meer kwaliteit.

De stortvloed aan eigen films vormde een van de wapens die Netflix inzette in de concurrentiestrijd met andere streamingdiensten. Netflix gaat zijn filmafdeling nu reorganiseren en wil voortaan in totaal minder films gaan produceren. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

Filmchef Scott Stuber van Netflix probeert volgens Bloomberg de productie van het aantal films terug te schroeven, "zodat hij ervoor kan zorgen dat meer titels van hoge kwaliteit zijn".

Reorganisatie

Netflix voegt het team dat werkt aan kleine projecten, zoals docu’s en films, samen met de afdeling die werkt aan films met een 'gemiddeld budget' van tussen 30 en 80 miljoen dollar. De reorganisatie moet leiden tot kostenbesparingen en er zouden maar een klein aantal ontslagen vallen.

Wel vertrekken meerdere belangrijke topmensen, onder wie Lisa Nishimura, de leidinggevende die onder meer verantwoordelijk was voor documentaires als Tiger King. Of ook de tak die zich richt op projecten met een groot budget op de schop gaat, is volgens Bloomberg nog niet duidelijk.

Red Notice en Glass Onion

Veel van de eigen films van Netflix werden geen groot succes. Ondanks het grote aantal titels viel maar een handvol Netflix-films in de prijzen, zoals All Quiet on the Western Front die werd onderscheiden met een Oscar.

Onder de populairste Netflix-films zijn Red Notice, Don't Look Up en Glass Onion: A Knives Out Mystery.

Streamingdiensten moeten bezuinigen

Jarenlang bleven de miljardenbudgetten van streamingdiensten voor eigen series en films maar stijgen. Zo gaven Neflix en HBO Max vorig jaar nog zo'n 25 procent meer uit aan de eigen contentproductie dan een jaar eerder. Maar sinds kort moeten de streamingdiensten fors bezuinigen

Meerdere concurrenten van Netflix hebben onlangs ook reorganisaties en ontslagrondes doorgevoerd, waaronder HBO Max en Disney. 

Luister ook de Bright Podcast: