Bright 25: Streamingstrijd stijgt tot het kookpunt
Bright 25 van 2022

Bright 25: Streamingstrijd stijgt tot het kookpunt

02-01-2023 20:19 Laatste update: 20:19

Op nummer 2 in ons tech-jaaroverzicht Bright 25: de strijd tussen de streamingdiensten laaide in 2022 in Nederland nog verder op.

Afgelopen jaar kwamen er drie grote streamingdiensten bij in Nederland: Viaplay, HBO Max en SkyShowtime. De start van Viaplay was even hobbelig als hoe de Formule 1-auto’s de eerste races van het seizoen over de circuits stuiterden. Ondanks bakken kritiek van F1-fans - op de commentatoren en de haperende streams - wist Viaplay ruim 1 miljoen Nederlanders aan zich te binden.

Of dat zo blijft is de vraag, want Nederlanders zijn meer gaan 'hoppen' tussen de streaming-abonnementen. Ze zeggen het ene abonnement op, proberen een tijd een nieuwe dienst en gaan later weer terug naar de vorige, of weer naar een andere. Door alle nieuwe diensten worden logins ook nog massaler gedeeld met vrienden en familie.

Netflix pakt dat delen van wachtwoorden binnenkort harder aan en wil abonnees trekken (of vasthouden) met een goedkoper abonnement met reclameblokken. Ook Disney+ kwam in de VS met zo’n abonnement met reclames. Zo gaan streamingdiensten dus meer op tv-zenders lijken. 

Over televisie gesproken: nu het streamingaanbod zo groot én goed is, overwegen steeds meer Nederlanders hun tv-abonnement op te zeggen.

Luister ook: