© Apple

'iPhone krijgt nieuw bedieningspaneel in iOS 17'

Zo ziet het bedieningspaneel er nu uit.

Control Center

'iPhone krijgt nieuw bedieningspaneel in iOS 17'

06-04-2023 08:03 Laatste update: 08:03

Apples volgende grote software-update voor de iPhone zal mogelijk het ontwerp van het bedieningspaneel van de iPhone vernieuwen.

Het nieuwe ontwerp werd gelekt door een anoniem lid van het MacRumors-forum. Diezelfde gebruiker had al eerder interne informatie van Apple en verklapte bijvoorbeeld de plannen voor de pilvormige 'Dynamic Island' bovenaan het scherm van de iPhone 14 Pro.

Op het bedieningspaneel, ook wel Control Center, vind je de knoppen waarmee je snel wifi, bluetooth en andere functies van je iPhone aan- of uitzet. De pagina werd zes jaar geleden ook al eens voorzien van een nieuw ontwerp met iOS 11, maar ziet er sindsdien ruwweg hetzelfde uit.

Bij het lek zijn nog geen beelden van het nieuwe ontwerp gedeeld. Het is daarom nog de vraag hoe Apple het bedieningspaneel precies wil gaan aanpassen.

Volgens ingewijden wordt iOS 17 verder een vrij kleine update, die vooral de algehele prestaties van het besturingssysteem moet verbeteren. Wel wordt het waarschijnlijk mogelijk om apps buiten de App Store op je telefoon te installeren, omdat Europese wetgeving dit zal vereisen. Het is nog wel de vraag hoe makkelijk dat zal gaan, omdat Apple fel tegen die wettelijke eis is.

iOS 17 in juni onthuld

Apple zal iOS 17 hoogstwaarschijnlijk in juni onthullen tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. Direct na de onthulling zal er een testversie voor appmakers worden uitgebracht, die gestaag wordt verbeterd totdat de telefoon-update ergens in september voor iedereen kan worden uitgebracht.

Mogelijk zal Apple tijdens die conferentie ook een voorproefje geven op zijn nieuwe slimme bril, die gebruik zal maken van virtual reality en mogelijk ook augmented reality.

Review: iPhone 14 geen aanrader, 14 Pro wel