Apple waarschuwt voor 'sideloaden' iPhone-apps buiten App Store om
Apple App Store

Apple waarschuwt voor 'sideloaden' iPhone-apps buiten App Store om

23-06-2021 16:17 Laatste update: 16:16

Apple waarschuwt in een nieuw rapport voor het zogenoemde 'sideloaden' van iOS-apps: het installeren van apps buiten de App Store om. Dat is nu nog ingewikkeld, maar mogelijk willen politici of toezichthouders dit sideloaden gaan afdwingen.

Apple wordt momenteel onderzocht door overheden in onder meer de VS, de EU, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Mikpunt is overal de App Store, de regels voor ontwikkelaars van apps die toegang willen tot die appwinkel en het feit dat de App Store de enige manier is om software op een iPhone of iPad te krijgen.

Althans, er zijn ook nu al vrij ingewikkelde omwegen om toch apps buiten de App Store te installeren. Vaak gaat het dan om testversies van apps, en de obstakels bij het installeren schrikken doorsnee gebruikers af. Dat zou niet gelden bij een eventuele verplichting voor Apple om sideloaden toe te staan.

Gevaren

In dat geval zouden gebruikers op een willekeurige website op een link kunnen drukken en een app op hun iPhone kunnen installeren. Apple waarschuwt voor de gevaren van die mogelijkheid in een nieuw rapport. Hoewel ook apps van buiten de App Store draaien binnen de beveiligde beperkingen van iOS, kunnen zulke apps gebruikers toch in gevaar brengen door hen bijvoorbeeld verkeerd in te lichten, stelt Apple.

Meer malware dreigt

Apps in de App Store worden door Apple gecontroleerd en moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo moeten zij gebruikers toestemming vragen om hun telefoonboek te bekijken, en uitleggen waarom zij dat willen.

Die verplichtingen zijn er niet voor apps die via sideloading worden geïnstalleerd. Bovendien zouden zulke apps malware kunnen bevatten, die er door het controleteam van Apple uit wordt gefilterd.

Anders bij macOS  

Apple heeft met macOS voor zijn Mac-computers wel een systeem waarop software van buiten de eigen winkel geïnstalleerd kan worden. Volgens critici van Apple's App Store is macOS een bewijs dat het kan, Apple ziet dat anders. Apple-topman Craig Federighi zei onlangs dat de mate van malware op de Mac "onacceptabel" is.

Apple wijst er bovendien op dat de mate van malware voor de Mac nog beperkt is, gezien het relatief geringe aantal Mac-gebruikers. Het aantal iOS-gebruikers ligt rond de 1 miljard en is daarmee zo'n tien keer groter dan het aantal Mac-gebruikers. Ook bevat een gemiddelde iPhone volgens Apple veel meer persoonlijke informatie dan een Mac.

Android

Verder wijst Apple naar iOS-concurrent Android, waarop het altijd mogelijk is geweest om buiten de Play Store om apps te installeren. Apple wijst op een studie die concludeerde dat een Android-telefoons 15 keer meer malware-besmettingen hadden dan iPhones, grotendeels door het installeren van ongecontroleerde apps van buiten de Play Store.

De beste nieuwe functies voor de iPhone, AirPods en Mac