Frankrijk, Ierland en Duitsland overwegen verbod op ChatGPT
Kunstmatige intelligentie

Frankrijk, Ierland en Duitsland overwegen verbod op ChatGPT

07-04-2023 07:17 Laatste update: 07:27

Privacywaakhonden in Frankrijk, Ierland en Duitsland onderzoeken of ze de kunstmatige intelligentie ChatGPT moeten verbieden.

De toezichthouders zijn volgens Reuters geïnspireerd door hun Italiaanse collega's, die eerder zo'n verbod invoerden. Hoewel er nog geen Europese wet is die zulke kunstmatige intelligenties inperkt, denkt de Italiaanse waakhond dat de software de algemene AVG-privacywet overtreedt.

ChatGPT heeft grote hoeveelheden data geanalyseerd om te antwoorden op gestelde vragen. Zo heeft de software geleerd om specifieke vragen te beantwoorden, of kan hij op commando een kort verhaal schrijven over een door jou gegeven onderwerp.

De toezichthouder in Italië denkt dat de privacywet is geschonden door de AI met zoveel data te trainen. De originele eigenaren van die gegevens hebben namelijk geen toestemming gegeven. 

Zorgen over AI

Met die maatregel speelt Italië in op bredere zorgen over kunstmatige intelligentie. Kunstenaars waren onlangs kritisch, omdat ze zagen dat software werd getraind door hun werken te analyseren en vervolgens te imiteren. 

De toezichthouders in Frankrijk en Ierland hebben contact gezocht met hun evenknie in Italië, om de details over het ChatGPT-verbod door te spreken en zo een eigen equivalent te overwegen. De Duitse waakhond overweegt een eigen verbod wegens gebrekkige databescherming, schreef de krant Handelsblatt.

Een verbod door de toezichthouder hoeft niet per se in lijn te zijn met overheidswensen. In Italië noemde de premier het besluit onlangs nog 'overtrokken', terwijl een overheidswoordvoerder in Duitsland stelde dat een verbod niet nodig zal zijn.