Chatbot lekt gegevens

Franse privacywaakhond start ook onderzoek naar ChatGPT

12 april om 08:33
Laatste update: 12 april om 08:33

In navolging van het Italiaanse verbod op ChatGPT is ook de Franse privacytoezichthouder een onderzoek gestart naar privacyschendingen door de chatbot en maker OpenAI.

De Franse privacywaakhond CNIL zegt dat er meerdere klachten over privacyschendingen door ChatGPT zijn binnengekomen. ChatGPT gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om antwoorden op vragen te geven en op commando allerlei soorten teksten te schrijven. ChatGPT-maker OpenAI gebruikte grote hoeveelheden data om zijn systemen te trainen, zonder toestemming van eigenaren van de gegevens. 

In antwoorden kan ChatGPT gevoelige informatie geven. Ook werden door een technische fout chatgesprekken van gebruikers gelekt. CNIL bevestigt tegenover Reuters dat er een onderzoek loopt naar ChatGPT. 

Voorlopig verbod in Italië

Frankrijk is een van de landen die onderzoekt of ChatGPT verboden moet worden. Ook in Duitsland en Ierland wordt er naar een verbod gekeken. 

In Italië besloot de privacytoezichthouder GPDP eind maart de verwerking van gegevens van Italiaanse ChatGPT-gebruikers voorlopig te verbieden. Volgens de GPDP heeft OpenAI op meerdere punten de privacywet geschonden. Ook zou ChatGPT geen systeem hebben om de leeftijd van minderjarigen te controleren. OpenAI moet binnenkort veranderingen doorvoeren om tegemoet te komen aan de Italiaanse zorgen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zegt de situatie op de voet te volgen. De Spaanse toezichthouder AEPD heeft de centrale Europese toezichthouder opgeroepen zich binnenkort te buigen over de aanpak van ChatGPT.

VS werkt aan AI-regels

De Amerikaanse regering is intussen voorbereidingen gestart om te komen tot nieuwe regels rond AI-systemen als ChatGPT. De telecomtoezichthouder NTIA onderzoekt welke maatregelen er genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat AI-systemen "legaal, effectief, ethisch, veilig en anderszins betrouwbaar zijn".

De instantie komt daarna met een advies aan de regering-Biden, dat moet bijdragen aan een 'alomvattende aanpak' van de federale Amerikaanse overheid rond 'AI-gerelateerde risico's en kansen'.

Miljarden van Microsoft

OpenAI kwam recent met de verbeterde versie van het achterliggende AI-taalmodel van ChatGPT, GPT-4. Het bedrijf maakt verder ook de AI-beeldengenerator DALL-E

Microsoft investeerde eerder miljarden in OpenAI en gebruikt GPT-4 in zijn chatbot in de zoekmachine Bing en in nieuwe AI-functies in Office.

Meer over AI:

Luister ook: