© Nintendo

Super Mario-film breekt record: beste openingsweek voor animatiefilm ooit
Gaming

Super Mario-film breekt record: beste openingsweek voor animatiefilm ooit

10-04-2023 06:50 Laatste update: 12-04-2023 19:16

De nieuwe speelfilm over gameheld Super Mario heeft een belangrijk record gebroken: nog nooit was een animatiefilm de eerste paar dagen in de bioscoop zo succesvol.

In de eerste vijf dagen leverde de film 377 miljoen dollar op aan bioscoopkaartjes, meldt The Wrap. Daarmee is de film succesvoller dan de vorige recordhouder Frozen 2, die in 2019 zo'n 358 miljoen dollar binnenhaalde in een vergelijkbare periode.

Het grootste deel van die omzet werd geboekt in de Verenigde Staten, waar een omzet van 204,6 miljoen dollar werd geregistreerd. 

De cijfers maken Mario ook de meest succesvolle gameverfilming aller tijden. Dat record was eerder in handen van de Warcraft-film uit 2016, die toen 210 miljoen dollar opleverde in zijn eerste dagen.

Vroege recensies van de Super Mario-film waren wisselend. Gamesites waren over het algemeen lyrisch en prezen de grote hoeveelheid knipogen die de film maakt naar de oude games, waardoor fans van het eerste uur veel herkennen. Recensies van algemenere media waren soms positief en soms kritisch.

Gameverfilmingen

Het blijkt een goed jaar voor gameverfilmingen te zijn. In januari trapte streamingdienst HBO Max af met de serie The Last of Us, gebaseerd op de gelijknamige games voor PlayStation-spelcomputers. De eerste aflevering was de op één na best bekeken debuutaflevering ooit op het platform.

Met de Mario-film maakte Nintendo een comeback in Hollywood. Het Japanse gamebedrijf probeerde het al eens in 1993 met een Mario-film, maar die was commercieel en onder recensenten een flop.

Luister ook: