'Hebben dit nog nooit zo gezien'

De verkoop van smartphones daalde nog nooit zo hard

26 januari om 10:31
Laatste update: 27 januari om 14:52

De verkoop van smartphones is in het afgelopen kwartaal met ruim 18 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens onderzoeksbureau IDC was het 'de grootste daling ooit'.

Het was al kommer en kwel op de telefoonmarkt, maar de situatie is de laatste maanden verder verslechterd. De nieuwe verkoopcijfers van het vierde kwartaal zijn volgens IDC 'de slechtste ooit'. Marktonderzoeker Canalys schatte de daling ook al op 17 procent. Volgens IDC was het nog iets slechter: er werden 18,3 procent minder smartphones verscheept. 

De vraag naar smartphones daalt al lange tijd, mede door de inflatie en de onzekere economische vooruitzichten. Ook doen consumenten steeds langer met hun huidige toestel. "We hebben nog nooit gezien dat de zendingen in het feestdagenkwartaal lager waren dan in het derde kwartaal", zegt IDC-onderzoeker Nabila Popal.

Xiaomi flink in de min

Apple was in het vierde kwartaal de marktleider, maar verscheepte 15 procent minder toestellen op jaarbasis. Apple had tot nu toe weinig last had van een afnemende vraag, maar dat is nu dus ook veranderd. De daling bij de concurrenten was groter. Nummer drie Xiaomi was de grootste verliezer met een afname van ruim 26 procent. Samsung staat op de tweede plaats en verscheepte 16 procent minder telefoons.

'Geen herstel meer dit jaar'

Het belabberde vierde kwartaal brengt volgens IDC het verwachte herstel van de smartphoneverkoop voor 2023 van 2,8 procent 'ernstig in gevaar'. Waarschijnlijk gaat de verkoop over het hele jaar afnemen, denkt de marktonderzoeker.

Over heel 2022 daalde het aantal verscheepte smartphones met ruim 11 procent naar 1,21 miljard, het laagste jaarlijkse aantal sinds 2013. 

Langer met smartphone doen

In de grote landen doen consumenten inmiddels gemiddeld ruim 40 maanden (bijna 3,5 jaar) met hun smartphone. Fabrikanten moeten volgens IDC-directeur Anthony Scarsella aanpassingen doen in hun productaanbod. "Ook kunnen consumenten hogere inruilkortingen en veel promotionele acties verwachten." Apple heeft donderdag juist de inruilwaarde van oude iPhones verlaagd. 

De ingestorte smartphoneverkoop zorgde onlangs al voor een historische winstdaling bij Samsung en voor een grote ontslagronde bij Xiaomi.

De nieuwe vouwtelefoons van Samsung en Motorola:

Luister ook: