'iPhone 15 Pro krijgt toch nog ouderwetse knopjes'
Apple

'iPhone 15 Pro krijgt toch nog ouderwetse knopjes'

12-04-2023 08:41 Laatste update: 09:34

De iPhone 15 Pro zou toch ouderwets bewegende knopjes krijgen om het volume mee aan te passen. Eerder werd beweerd dat die knoppen vervangen zouden worden 'vaste' toetsen.

Apple-analist Ming-chi Kuo dacht eerst dat de iPhone 15 Pro de volumeknoppen zou vervangen met toetsen die niet bewegen. Een aanraaksensor ziet wanneer je de knoppen aanraakt, waarna een trilmotor de illusie geeft van een knopdruk. De iPhone 7 gebruikte een vergelijkbare techniek bij de thuisknop.

Zulke knoppen zijn complexer, maar brengen voordelen met zich mee. Zo bewegen ze bijvoorbeeld niet als je ze indrukt, waardoor ze minder snel kapotgaan. En omdat ze niet bewegen, hoeven er ook geen gaten in het frame van de telefoon worden gemaakt. Op die manier kan Apple een iPhone waterbestendiger maken.

Technische problemen

Nu komt Kuo hier op terug. Technische problemen zouden ervoor zorgen dat de nieuwe knoppen niet op tijd klaar zijn voor massaproductie van de volgende iPhones. Daarom wordt wederom gekozen voor klassieke toetsen.

Kuo staat bekend om zijn nauwe bannen binnen Apples productieketen. Hierdoor wist hij al meermaals de komst van nog onaangekondigde producten te verklappen.

USB-C en kleine veranderingen

Ingewijden denken dat Apple het ontwerp van de iPhone 15 op kleine punten gaat veranderen. Het pilvormige cameragat bovenaan het scherm zou nu ook bij de gewone iPhones worden toegevoegd, naast de Pro-telefoons.

Daarnaast krijgt de iPhone 15 waarschijnlijk een usb-c-aansluiting. De Europese Unie eist dat telefoons allemaal dezelfde verbindingspoort krijgen, waardoor Apple zijn Lightning-aansluiting achter zich moet laten. Apple kondigt de iPhone 15-serie naar verwachting in september aan.

Luister ook: