Aantal gebruikers Instagram-rivaal BeReal alweer ingestort

Bereal

Hype voorbij?

Aantal gebruikers Instagram-rivaal BeReal alweer ingestort

14-04-2023 13:39 Laatste update: 13:53

De hype rond Instagram-concurrent BeReal lijkt voorbij. Het aantal dagelijks actieve gebruikers is met 61 procent gezakt, naar slechts 6 miljoen.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Apptopia die The New York Times heeft ingezien. Op zijn piek had de app dagelijks 15 miljoen dagelijks actieve bezoekers.

BeReal werd in 2020 geïntroduceerd als een eerlijker alternatief voor Instagram. De app heeft geen filters of andere manieren om je beelden mooier te maken. In plaats daarvan moet je eens per dag op een geselecteerd moment een foto maken. Tegelijkertijd maakt je selfiecamera een foto, zodat iedereen kan zien hoe jij er dan uitziet.

BeReal groeide vorig jaar in populariteit toen Instagram onder vuur lag, onder andere omdat de app werd aangepast om meer op TikTok te lijken. Later zei een Instagram-topman dat de omstreden veranderingen weer deels werden teruggedraaid.

'Niet bezig met cijfers'

Het is niet duidelijk waarom het gebruikersaantal sindsdien is ingestort. Een woordvoerder van BeReal wilde de cijfers niet duiden en benadrukte zelf nooit cijfers te delen. "We willen voor onszelf hetzelfde als onze gebruikers: niet langer proberen beroemd te worden of gebonden te zijn aan nummers zoals je hoeveelheid volgers of downloads", leest een eerdere verklaring die het bedrijf deelde.

In Nederland was de app vorig jaar nog buitengewoon populair. Uit cijfers van Telecompaper bleek toen dat één op de drie jongeren BeReal had geïnstalleerd.