Pentagon-lekker geïdentificeerd door gameplatform Steam en marmeren keukenblad
Online-speurwerk

Pentagon-lekker geïdentificeerd door gameplatform Steam en keukenblad

14 april om 16:54
Laatste update: 14 april om 16:58

De identiteit van vermeend Pentagon-lekker Jack Teixeira kon worden achterhaald omdat zijn account op gamingplatform Steam verwees naar Instagram, waar een foto van zijn marmeren keukenblad hem verklapte.

De 21-jarige Jack Teixeira wordt vandaag voorgeleid omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het lekken van gevoelige gegevens van het Pentagon. Hij lekte de militaire documenten in de chatapp Discord, waar berichten zouden zijn gedeeld in een poging vrienden te imponeren.

Journalisten van The New York Times troffen het lek aan en probeerden de identiteit van de lekker te achterhalen. Aan dat onderzoek deed onder andere de Nederlandse journalist Christiaan Triebert mee, die op Twitter beschreef hoe hij Teixeira op het spoor kwam.

Marmeren keukenblad

"We hadden een doorbraak toen het team een Steam-profiel op naam van Teixeira identificeerde", aldus Triebert. Steam is een gameplatform waarop je spellen kunt kopen en samen kunt gamen. Dat Steam-profiel verwees naar een profiel op Instagram, en daarop was een foto van een marmeren keukenblad te zien.

Dat keukenblad bleek uiterst belangrijk: een patroon van het marmer leek identiek aan het marmer te zien op foto's van de gelekte documenten. Omdat de verdachte met naam op Instagram stond, lijkt het waarschijnlijk dat het om dezelfde persoon gaat.

OSINT

Deze methode om iemand online op te sporen heet ook wel OSINT, een afkorting voor 'open source intelligence'. Door objecten in foto's te identificeren en te vergelijken met andere online gegevens, kan de locatie of persoon achter een foto soms worden achterhaald.

Er hangt Teixeira waarschijnlijk een zware straf boven het hoofd. Hoe de verdachte de documenten in handen kreeg, is vooralsnog niet bekend. Hij had een te lage rang om er zomaar bij te mogen.

Luister ook de Bright Podcast: