Bellen via bluetooth klinkt binnenkort beter op Android-telefoons
'Super Wideband'

Bellen via bluetooth klinkt binnenkort beter op Android-telefoons

17-04-2023 11:15 Laatste update: 11:32

Een update voor Android-telefoons zal er binnenkort voor zorgen dat telefoongesprekken via bluetooth-koptelefoons beter gaan klinken.

Hoewel audio via draadloze headsets met de jaren steeds beter is gaan klinken, valt de geluidskwaliteit van telefoongesprekken vaak nog tegen. Dit komt niet door de hardware, maar juist de achterliggende software: bij livegesprekken worden andere protocollen gebruikt dan bij muziek, omdat tegelijkertijd live teruggepraat moet kunnen worden. En die protocollen klinken door gebrekkige frequenties vaak wat ouderwets.

Een update voor de bluetooth-software binnen Android moet ondersteuning voor 'Super Wideband' toevoegen. Die techniek zorgt ervoor dat het frequentiebereik tijdens telefoontjes breder wordt en stemmen natuurlijker klinken. Het moet beter klinken dan HD Voice, dat providers inmiddels al tien jaar aanbieden om audiokwaliteit te verbeteren.

Gespot in Android-code

Google heeft zelf nog niks over de update aangekondigd, maar Android-journalist Mishaal Rahman zag de wijziging in Googles repository voor de telefoonsoftware. Daarin kan iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van Android, en dus ook inzien wat er zoal wordt gewijzigd. 

Verbonden koptelefoons en oordopjes moeten de gebruikte frequenties wel ondersteunen, maar de meeste moderne apparaten doen dat. 

Het is nog de vraag hoe snel Google de update zal uitbrengen: op dit moment wordt de update alleen vermeld in een code-database, waarna het even kan duren tot de techreus alles definitief naar Android-telefoons pusht.

Luister ook onze podcast: