Google-baas: 'AI heeft grotere impact dan uitvinding van vuur'

Google-ceo Sundar Pichai

Kunstmatige intelligentie

Google-baas: 'AI heeft grotere impact dan uitvinding van vuur'

17-04-2023 11:37 Laatste update: 13:47

Google-topman Sundar Pichai pleit net als veel andere techleiders voor strengere regels rond kunstmatige intelligentie (AI). De technologie zal volgens hem enorme gevolgen hebben, maar kan ook 'schade aan de samenleving' toebrengen.

Pichai denkt dat de impact van AI 'groter dan de uitvinding van vuur en elektriciteit' zal zijn. Dat zei de Google-topman in gesprek met het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes.

Hij denkt dat AI 'gevolgen zal hebben voor elk product in elk bedrijf'. "Het raakt aan de essentie van wat intelligentie is, wat de mensheid is. We ontwikkelen technologie die op een dag veel capabeler zal zijn dan alles wat we hiervoor hebben gezien", aldus Pichai.

Concurrentiestrijd met Microsoft

Google is met andere techreuzen verwikkeld in een felle concurrentiestrijd rond AI. De technologie brak eind vorig jaar met de komst van de AI-chatbot ChatGPT door bij het grote publiek. Microsoft is een van de grote investeerders in de ChatGPT-maker OpenAI en voegde de technologie van het bedrijf toe aan zijn zoekmachine Bing en in nieuwe functies in Office.

Google kwam kort daarna met zijn eigen chatbot Bard. Het zoekbedrijf werkt intussen ook aan een nieuwe versie van zijn zoekmachine met AI-verbeteringen. 

Wakker liggen

Pichai geeft toe dat er nog veel te verbeteren valt aan de AI-toepassingen van Google. "We hebben nog niet alle antwoorden en de technologie ontwikkelt zich snel. Of ik daar 's nachts van wakker lig? Absoluut."

Volgens de Google-ceo deed concurrent OpenAI er goed aan zijn AI-chatbot voor iedereen uit te brengen, ondanks dat ChatGPT nog veel fouten maakt. "Je wilt een technologie als deze niet wilt uitbrengen als deze al heel krachtig is geworden. Nu heeft de samenleving nog tijd om zich eraan aan te passen."

Gevaren deepfakes

Een van de gevaren van AI is dat het steeds makkelijker wordt om in video en audio anderen mensen na te bootsen, zonder dat iemand dat kan voorkomen. Zulke deepfakes worden onder meer misbruikt bij de verspreiding van nepnieuws en door cybercriminelen.

Het toont volgens Pichai de noodzaak van strenge regulering. "Er moeten gevolgen zijn voor het maken van deepfake-video's die schade toebrengen aan de samenleving. We hebben regelgeving nodig." Zowel in de VS als in de EU werken overheden en politici aan nieuwe wetgeving over AI

'Pauze ontwikkeling helpt alleen China'

In maart riepen Elon Musk, Apple-oprichter Steve Wozniak en tientallen AI-experts op tot een onmiddellijke pauze in het trainen van AI-systemen die krachtiger zijn dan OpenAI's recente model GPT-4. Ze vinden dat er eerst duidelijke grenzen afgesproken en ingebouwd moeten worden. Ruim 26.000 mensen hebben hun open brief inmiddels ondertekend. 

Google-topman Eric Schmidt drong er onlangs bij techbedrijven op aan om samen te werken aan normen en veiligheidsmechanismen voor AI. Schmidt waarschuwde echter ook dat elke vertraging in de AI-ontwikkeling in de westerse landen "simpelweg in het voordeel van China" zal uitpakken.

Meer over AI:

Luister ook: