Geen 'date met chatbot'

Snapchat past chatbot aan: doet niet meer alsof hij echt persoon is

©Unsplash

Snapchat chatbot my ai chat app
19 april 2023 om 13:47
Laatste update: 17 augustus 2023 om 15:59

Snapchat heeft zijn chatbot 'My AI' aangepast na kritiek op chatgesprekken waarin het leek alsof de software in het echt wilde afspreken met gebruikers.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>

"We zijn My AI aan het bijsturen, zodat er niet langer wordt gezegd dat het een echt persoon is waar je in de fysieke wereld mee kunt afspreken", laat Snapchat weten.

"Helaas kan ik niet in persoon afspreken omdat ik een virtuele vriend ben, die leeft binnen Snapchat", reageert de chatbot inmiddels. Eerder stuurde de software antwoorden als "Waar en hoe laat spreken we af?" En: "Morgen om 2 uur bij het museum - dan ben jij er ook?"

Uitrol chatbot

Snapchat testte My AI de afgelopen maanden onder betalende abonnees, ook in Nederland, maar sinds deze week is de chatbot ook voor gewone gebruikers beschikbaar. Volgens het bedrijf leert het AI-systeem voortdurend van de feedback van gebruikers.

Snapchat zei onlangs dat 'slechts 0,01 procent' van de reacties van My AI de regels schenden. Zo herhaalde de chatbot ongepaste woorden in antwoorden op vragen van gebruikers.

Verboden teksten

Het Amerikaanse bedrijf houdt in de gaten welke onderwerpen gebruikers bespreken met de chatbot en kan gebruikers tijdelijk de toegang tot My AI ontzeggen als ze de dienst 'misbruiken'.

Verboden zijn onder meer onderwerpen die verwijzen naar 'geweld, seksueel expliciete termen, ongeoorloofd drugsgebruik, seksueel misbruik van kinderen, pesten, aanzetten tot haat, racisme en vrouwenhaat'.

Zelfde technologie als ChatGPT

My AI werkt met dezelfde AI-technologie als de populaire chatbot ChatGPT, dat wordt gemaakt door het bedrijf Open AI. ChatGPT werd sinds eind 2022 populair omdat de chatbot teksten kan genereren die soms nauwelijks te onderscheiden zijn van teksten die door mensen zijn geschreven.

Snapchat zegt de moderatietechnologie van Open AI toe te voegen aan zijn eigen systeem dat bedoeld is om misbruik van My AI te beperken. Het bedrijf gebruikt ook kunstmatige intelligentie om in te schatten wat de echte leeftijd van gebruikers is, waar de chatbot rekening mee houdt.

Tussen december en maart heeft ChatGPT in Nederland 1,5 miljoen bezoekers gekregen. Snapchat heeft in ons land een kleine 4 miljoen gebruikers, en is het populairst onder jongeren. Ruim de helft van de Nederlandse tieners tussen 15 en 19 jaar gebruikt de app zelfs dagelijks. 

Meer over de opmars van AI: