Asus onthult draagbare spelcomputer met snelle chip
Gamen onderweg

Asus onthult draagbare spelcomputer met snelle chip

25-04-2023 14:01 Laatste update: 14:08

PC-fabrikant Asus heeft zijn nieuwe Ally-spelcomputer officieel aangekondigd. De draagbare spelcomputer krijgt een snelle AMD-chip en zal 'in elk geval minder dan duizend euro' kosten.

Asus kondigde de Ally voor het eerst op 1 april aan, waardoor er korte tijd twijfel was of het ging om een geraffineerde 1 april-grap. Inmiddels blijkt dat het apparaat daadwerkelijk op de markt komt.

De Asus Ally ziet eruit als een handheld gamingconsole, maar is aan de binnenkant eigenlijk een pc. Daarom draait het apparaat op Windows 11, waarop je bestaande pc-games kunt installeren.

Betere chip

De Ally werkt met een nieuwe AMD Ryzen Z1-chip. Deze is gebaseerd op Zen 4-architectuur - wat hem twee generaties nieuwer maakt dan de processor van de grootste concurrent, de Steam Deck. Combineer dat met zes processorkernen in plaats van vier, en je hebt een apparaat dat vermoedelijk een stuk krachtiger wordt. Ook wordt een duurder model met acht kernen aangeboden.

Het 7 inch-lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en kan met 120 beeldjes per seconde verversen, wat zorgt voor soepelere animaties. Asus koos ervoor om geen oled-scherm te gebruiken, omdat de ververssingssnelheid op dit formaat volgens het bedrijf een probleem zou zijn.

Duurder dan Steam Deck

Asus wil de prijs van de Ally nog niet verklappen, omdat er nog wordt onderhandeld met winkels. Wel moet de prijs onder de duizend euro blijven liggen. Eerdere geruchten hadden het over een adviesprijs ergens tussen 650 en 900 dollar.

Daarmee zou de prijs hoger zijn dan die van concurrenten: een Nintendo Switch kost rond de 300 euro, terwijl de Steam Deck vanaf 419 euro wordt aangeboden. Maar met de Ally krijgen gamers een krachtiger apparaat dat in theorie meer games kan draaien.

Wanneer Asus met de verkoop begint, is nog niet duidelijk. Volgens het bedrijf is dat 'eerder dan je zou denken'. Op 11 mei houdt de fabrikant een presentatie waarop het meer details bekendmaakt.

Luister ook: