Twitter-oprichter kritisch op Musk: 'Had nooit moeten gebeuren'

Jack Dorsey, Twitter-oprichter en voormalig CEO.

Twitter

Twitter-oprichter kritisch op Musk: 'Had nooit moeten gebeuren'

01-05-2023 11:59 Laatste update: 14:46

Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft zich kritisch uitgelaten over de nieuwe eigenaar Elon Musk. Volgens Dorsey gaat het helemaal fout met het sociale netwerk sinds de overname.

Dorsey richtte Twitter in 2006 samen met Evan Williams op. Toen Musk recent Twitter wilde kopen, was Dorsey hier positief over. “Elon is de enige oplossing waar ik vertrouwen in heb”, zei hij toen over de plannen.

Inmiddels lijkt de oud-oprichter hier op terug te komen. Toen iemand op zijn nieuwe sociale netwerk BlueSky vroeg of Musk achteraf de beste keuze was, antwoordde hij met een bekoelde ‘nee’, aldus TechCrunch.

“Ik denk dat hij fout heeft gehandeld nadat hij realiseerde dat zijn timing verkeerd was”, aldus Dorsey. “Daarnaast denk ik dat de raad van bestuur hem niet had moeten dwingen de verkoop voort te zetten. Het is allemaal misgegaan.” 

Decentraal systeem

Dorsey zegt dat hij met zijn nieuwe app BlueSky is gestart om 'te voorkomen dat zoiets ooit nog gebeurt'. BlueSky is net als Twitter een sociaal netwerk, maar draait op een gedecentraliseerd systeem, waardoor één iemand niet zomaar de eigenaar kan zijn. Momenteel bevindt BlueSky zich in een vroege testfase, waardoor je de app alleen op uitnodiging kunt gebruiken.

Problemen onder Musk

Sinds de overname door Musk is er veel bij Twitter veranderd. De nieuwe topman zette bijvoorbeeld een groot deel van het personeel op straat. Twitter heeft sindsdien geen persafdeling meer - in plaats daarvan worden vragen van journalisten automatisch per mail beantwoord met een poep-emoji. Door geldproblemen werd de huur van het hoofdkantoor ook lange tijd niet betaald. 

Ook veranderde het verdienmodel achter de site. Wie een blauw vinkje en extra functies op Twitter wil, moet daarvoor nu een maandelijks abonnement afsluiten. 

Door onderbezetting en snelle veranderingen lijkt er veel verkeerd te lopen op de site. Technologiesite The Verge merkte bijvoorbeeld op dat veel gebruikers nu de volledige Mario-film illegaal naar de site uploaden, omdat ze met een abonnement langere video’s kunnen plaatsen. 

Luister ook: