Twitter gaat inactieve accounts verwijderen
Twitter onder Musk

Twitter gaat inactieve accounts verwijderen: 'Aantal volgers kan dalen'

8 mei 2023 om 18:44
Laatste update: 8 mei 2023 om 19:43

Twitter gaat accounts die 'meerdere jaren volledig inactief zijn' verwijderen. Dat heeft Twitter-eigenaar Elon Musk maandagavond aangekondigd.

Twitter-gebruikers kunnen als gevolg van het verwijderen van inactieve accounts een afname van hun volgersaantallen zien, zegt Musk. Op de vraag of de actie ervoor zorgt dat er interessante gebruikersnamen weer beschikbaar komen, antwoordde de Twitter-ceo met 'Ja'.

Hoeveel accounts er op korte termijn verwijderd zullen worden, is niet bekend. Twitter-gebruikers moeten minstens één keer per 30 dagen inloggen op een account om verwijdering wegens inactiviteit te voorkomen. 

Blauwe vinkjes

Vorige maand schrapte Twitter het oude blauwe vinkje dat aangaf dat profielen geverifieerd waren. Jarenlang konden gebruikers daaraan zien of een Twitter-account echt van bijvoorbeeld een beroemd persoon of politicus was.

De blauwe vinkjes zijn er nu alleen voor betalende gebruikers van het Twitter Blue-abonnement. Twitter deed een aantal beroemdheden wel een blauw vinkje cadeau. Ook enkele overleden personen kregen zo weer een verificatievink, wat volgens critici mogelijk onwettig is.

Overname

Musk nam Twitter eind oktober 2022 over voor 44 miljard dollar en voerde sindsdien tal van controversiële wijzigingen door. Zo ontsloeg hij zo'n driekwart van de medewerkers.

Kort na de overname meldden onderzoeksbureaus een piek in racistische en haatzaaiende uitlatingen op Twitter. Grote adverteerders besloten daarna te stoppen met adverteren op het platform. Een deel van de adverteerders is inmiddels weer teruggekeerd. Ook liet Musk veel geschorste accounts weer herstellen.

Luister ook: