'Verzekering elektrische auto flink duurder dan bij benzineauto'
Elektrische auto's

'Verzekering elektrische auto flink duurder dan bij benzineauto'

01-05-2023 17:04 Laatste update: 17:11

De verzekering van een elektrische auto is gemiddeld 16 procent duurder dan die van een benzineauto.

Dat meldt Geld.nl op basis van een vergelijkend onderzoek. Daaruit kwam een gemiddeld verschil van 12,50 euro per maand naar voren. Op jaarbasis komt dat neer op zo'n 150 euro.

Dat de premies voor elektrische auto’s zoveel hoger liggen, komt doordat de schadelast voor stekkerauto's hoger is, gaven meerdere autoverzekeraars aan. De reparatiekosten vallen hoger uit dan die van benzine-auto's. "Dit komt doordat er bij reparaties van elektrische auto’s technische en specialistische vaardigheden nodig zijn die niet elke reparateur bezit. Ook kunnen de vervangingskosten van een accu al snel oplopen tot bedragen boven de 4500 euro”, aldus een woordvoerder van Allianz Direct.

Verder speelt volgens meerdere verzekeraars mee dat elektrische auto’s een hoger gewicht hebben, waardoor ze bij een aanrijding vaker (letsel)schade zouden veroorzaken.

Modellen en uitvoeringen

Bij het onderzoek zijn auto's met vergelijkbare prijzen bekeken. Omdat elektrische auto's meestal duurder zijn, waren de elektrische auto's in het onderzoek instapmodellen terwijl de benzine-auto's luxere uitvoeringen waren. "Zouden we echter zijn uitgegaan van vergelijkbare modellen en uitvoeringen voor elektrische en benzine-auto’s, dan zijn de elektrische auto’s gemiddeld 250 euro per jaar duurder om te verzekeren", aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Getest: Hyundai IONIQ 6

Luister ook: