Apple overweegt nog geen massa-ontslagen: 'Laatste redmiddel'
Kostencrisis

Apple overweegt nog geen massa-ontslagen: 'Laatste redmiddel'

05-05-2023 07:59 Laatste update: 08:02

Apple-topman Tim Cook zegt nog niet van plan te zijn om personeel massaal te ontslaan om de bedrijfscijfers te verbeteren. Volgens de CEO zou dat een allerlaatste redmiddel zijn waar het bedrijf nu nog geen gebruik van wil maken.

Daarmee lijkt Apple nog geen plannen te hebben om het voorbeeld van Amazon, Google en Meta te volgen, waar de afgelopen maanden duizenden medewerkers op straat kwamen te staan. 

Cook beantwoorde vragen over mogelijke ontslagen bij de presentatie van de kwartaalcijfers donderdagavond. De omzet van Apple viel hoger uit dan verwacht dankzij de verkoop van de iPhone. 

Apple Store-mensen ontslagen

Hoewel Apple geen plannen voor massa-ontslagen heeft, moesten er de afgelopen maanden wel mensen vertrekken bij reorganisaties. Het team verantwoordelijk voor Apple Stores verloor afgelopen maand honderden werknemers. Intern wordt dat geen ontslagronde genoemd, maar een 'stroomlijning'.

Techbedrijven anticiperen op een recessie en trekken daarom de broekriem aan. Teams die geen directe omzet maken worden daarom veelal op straat gezet. Experts denken dat dit bij Apple minder heeft gespeeld, omdat het bedrijf minder gretig nieuwe personeel heeft geworven in de afgelopen jaren.

WWDC 2023

Volgende maand wordt verwacht dat Apple allerlei grote, nieuwe software-updates zal aankondigen. Zo zou de interface van de Apple Watch op de schop gaan met een grotere nadruk op widgets in plaats van apps.

De iPhone zou dit jaar kleinere updates krijgen. Wel wordt het waarschijnlijk mogelijk apps buiten de App Store te installeren, waarmee Apple voldoet aan Europese wetgeving. De software-updates worden 5 juni gepresenteerd op ontwikkelaarsconferentie WWDC.